Operatie van het duimbasisgewricht

In het kort

Als u artrose hebt in het basisgewricht van uw duim, doet uw duim pijn bij iedere kleine beweging. Hebt u hier al lang veel last van, dan kan een operatie nodig zijn. Meestal kunt u op de dag van de operatie weer naar huis.
De eerste 3 weken zitten uw onderarm en duim in het gips. Daarna hebt u 3 tot 5 weken een afneembare spalk. In deze periode kunt u uw hand niet goed gebruiken. U krijgt na de operatie begeleiding van een handtherapeut.

Wat is het?

Het gewricht aan het begin van uw duim, het duimbasisgewricht, bestaat uit 2 botjes. Normaal is het uiteinde van de botjes bedekt met kraakbeen, waardoor de botjes soepel over elkaar heen kunnen schuiven. Dit kraakbeen kan slijten, dit heet duimbasis-artrose.

Bij duimbasis-artrose doet het pijn als u uw duim beweegt. Ook hebt u minder kracht in uw duim. Een deksel opendoen of bijvoorbeeld een sleutel omdraaien, zijn dingen die dan veel moeite kosten. 

Als u last hebt van uw duim en andere behandelingen helpen niet, kunt u kiezen voor een operatie. Bij de operatie haalt de chirurg het handwortelbeentje weg. Dit is 1 van de 2 botjes in het duimbasisgewricht. Op de plaats van het botje komt een stukje pees uit uw onderarm. De wond wordt gehecht en u krijgt gips om uw onderarm en duim.  

       tekening botjes hand

Voorbereiding thuis

Medicijnen, eten en drinken

Voor de operatie hebt u een afspraak op de poli Anesthesiologie. De anesthesioloog onderzoekt u en bespreekt met u de verdoving of narcose. Ook geeft de arts aan:

  • Of u voor de operatie moet stoppen met medicijnen zoals bloedverdunners.
  • Vanaf welk moment voor de operatie u niet meer mag eten of drinken.

Dit staat ook in de oproepbrief. 

Kleding en sieraden

  • Wilt u uw sieraden zoals ringen, armbanden, horloge of oorbellen afdoen? Ook mag u tijdens de operatie geen piercings in hebben.
  • Trek gemakkelijke kleding aan met wijde mouwen. Na de operatie krijgt u gips om uw onderarm en duim. 

Vervoer en autorijden

Na de operatie zit uw hand in het gips. Zolang het gips om uw hand zit, mag u niet autorijden (of fietsen). Regel daarom van tevoren uw vervoer naar huis.

De operatie

Chirurgisch Dagcentrum (CDC)

Eerst gaat u naar het Chirurgisch Dagcentrum. U gaat hiervandaan naar de operatieafdeling.

Eerst wordt uw arm verdoofd. Dit gebeurt meestal met een injectie in uw bovenarm of in uw oksel. Soms is het nodig dat u een narcose (algehele verdoving) krijgt.

Daarna haalt de plastisch chirurg het handwortelbeentje weg. Op de plaats van het handwortelbeentje komt een stukje pees, dit komt uit uw onderarm. De wond wordt gehecht en verbonden. Als laatste krijgt u gips om uw onderarm en duim. 

Naar huis

Na de operatie gaat u terug naar het Chirurgisch Dagcentrum. Meestal kunt u 1 tot 2 uur na de operatie weer naar huis. Uw arm is dan nog verdoofd.

 Na de operatie

  • U krijgt pijnstillers mee naar huis. Daarnaast kunt u ook paracetamol gebruiken. 
  • De eerste 24 uur na de operatie voelt uw arm nog verdoofd. Daarna komt het gevoel weer terug.  
  • U mag gewoon douchen of in bad gaan. Zorg er wel voor dat het gips droog blijft. 
  • De hechtingen en het verband blijven zitten tot uw 1e controle-afspraak. Dit is na ongeveer 10 dagen. De gipsmeester of de handtherapeut verwijdert de hechtingen. 

Complicaties

  • Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een bloeduitstorting, een infectie of een wond die langzaam geneest.
  • Op de plaats van het litteken voelt de huid de eerste tijd doof aan. Dit trekt meestal vanzelf weg.
  • Soms worden de gevoelszenuwen van de vingers tijdens de operatie beschadigd. Uw vingers en hand kunnen dan gedeeltelijk gevoelloos worden.

Contact 

Als er na de operatie iets is waar u zich zorgen over maakt (bijvoorbeeld u krijgt meer pijn, de huid zwelt op of wordt rood, of u hebt koorts) dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie.

Controle-afspraak 

Na 6 weken hebt u een afspraak bij de plastisch chirurg.

Revalidatie

De eerste 3 weken na de operatie zitten uw onderarm en duim in het gips. Het topje van de duim en uw vingers blijven vrij. Probeer uw vingers soepel te houden door ze regelmatig te bewegen.

Na 3 weken hebt u een afspraak bij de handtherapeut. De handtherapeut helpt u om uw duim weer goed te gebruiken. Tijdens deze afspraak wordt het gips vervangen door een afneembare spalk. Deze spalk draagt u 3 tot 5 weken. Zolang u een spalk draagt, kunt u uw hand nog niet goed gebruiken. 

De revalidatieperiode duurt meestal zo'n 8 tot 12 weken.

Resultaat

Tijdens de revalidatieperiode hebt u iedere week een afspraak met de handtherapeut. U kunt uw hand de eerste tijd niet gewoon bewegen. Het kan lang duren voordat de kracht in uw hand weer helemaal terug is, ook al oefent u regelmatig. Ook kan uw hand een half jaar na de operatie nog steeds pijnlijk zijn.

Het komt regelmatig voor dat er 3 maanden na de operatie sprake is van een tijdelijke achteruitgang.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij app

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan kunt u bellen met de polikliniek Plastische Chirurgie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 en 16.30 uur, telefoon (0592) 32 52 10. 
Buiten deze tijden kunt u de eerste 48 uur na de operatie met een dringende vraag bellen naar de Spoedeisende Hulp, telefoon (0592) 32 52 78.

 

chiru61 - april 2023