Aanhoudende lichamelijke klachten

Behandelprogramma voor jongeren

  • Specialisme of afdeling Revalidatiegeneeskunde
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 53 11
  • Wachttijd
    Informeer bij de polikliniek

In het kort

Aanhoudende lichamelijke klachten zijn klachten waarvoor geen duidelijke medische oorzaak is aan te wijzen. Het kunnen ook klach­ten zijn waarbij eerdere medische behandelingen niet of onvol­doende geholpen hebben. Denk bijvoorbeeld aan pijn of vermoeidheid.

De polikliniek Revalidatiegeneeskunde heeft een behandelprogramma voor jongeren in de leeftijd van 10 tot 20 jaar met aanhoudende lichamelijke klachten. Het doel van de behandeling is dat je leert om je energie goed te verdelen en rekening houdt met je klachten. Dit is belangrijk om te voorkomen dat de klachten chronisch worden.

Aanmelding en intake

Als je aanhoudende lichamelijke klachten hebt, kan dit veel negatieve gevolgen hebben voor jouw dagelijks functioneren. Zowel op lichamelijk, psychisch als emotioneel vlak. Je bent bijvoorbeeld niet meer in staat om volledig naar school te gaan, hobby’s uit te voeren of mee te doen aan sociale activiteiten.

Dit kan leiden tot gevoelens van moedeloosheid, bezorgdheid en somberheid. Daarnaast kan je conditie afnemen, waardoor de klachten weer erger kunnen worden. Het gevolg kan zijn dat je in een neerwaartse spiraal terechtkomt.

Soms gaan de klachten vanzelf over. De kans bestaat echter dat de klachten aanhouden en chronisch worden. Om dit te voorkomen kan de huisarts je verwijzen naar dit behandelprogramma.

Intake

Om mee te kunnen doen aan het behandelprogramma, heb je eerst een ge­sprek met de revalidatiearts. De arts bespreekt met je de klachten, doet even­tueel een lichamelijk onder­zoek en stelt vast of je in aanmerking komt voor de behandeling. Als de behandeling geschikt voor jou is, bespreken we met je welke zorgverleners we het beste bij jouw behandeling kunnen betrekken. Daarna heb je met alle zorgverleners een intake­gesprek.
In overleg met jou en je ouders/verzorgers stellen we vervolgens een behandelplan op.

Het is mogelijk dat je niet in aanmerking komt voor een behandeling op de polikliniek Revalidatiegeneeskunde, maar een verwijzing krijgt voor een behandeling buiten het ziekenhuis. Natuurlijk gebeurt dit in goed overleg.

Het behandelprogramma

Het doel van het behandelprogramma is dat je (weer) naar school kan, leert omgaan met je energie én rekening leert houden met je klachten. Op deze manier kan worden voorkomen dat de klachten chronisch worden.

Maatwerk

Een behandeling is altijd maatwerk, zodat deze zo goed mogelijk aansluit bij wat jij (en eventueel je ouders/verzorgers)  nodig hebben. Zo zal de behandeling van een 10-jarige er anders uitzien dan die van een 19-jarige.

Gedurende de behandeling is er regelmatig overleg tussen de verschillende zorgverleners. Het is mogelijk dat het programma wordt bijgesteld. Dit bespreken we altijd met jou (en je ouders/verzorgers).

Gezonde balans

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat je in­zicht krijgt in wat je doet en aankan en daarin een gezonde balans vindt. Daarnaast is het belangrijk dat duidelijk wordt welke facto­ren de klachten in stand houden en wat een goede manier is om ermee om te gaan.

Ouders/verzorgers

De behandeling heeft een grotere kans van slagen als je ouders/verzorgers op dezelfde manier tegen de klachten en de behandeling aankijken als jezelf doet. Daarom betrekken we je ouders/verzorgers ook bij de behandeling.

Behandelteam

Het volledige behandelteam bestaat uit een revalidatiearts, een fysiotherapeut, een psycholoog en een medisch maatschappelijk werker. Afhankelijk van je klachten worden er verschillende zorgverleners bij jouw behan­deling betrokken.

Hoelang duurt de behandeling?

Het behandelprogramma duurt in totaal gemiddeld zo'n 3 tot 6 maanden. Vooral in het begin zijn er wekelijks afspraken bij de verschillende zorgverleners. De afsluiting van de behandeling gaat altijd in over­leg met jou en je ouders/verzorgers. Het moment waarop dat gebeurt kan per zorgverlener verschillen.

Eindevaluatie

Als de behandeling in z’n geheel is afgesloten, heb je een eindgesprek met de revalidatiearts. Als dat wenselijk is, kan de revalidatiearts verwijzen naar een vervolgbehan­deling buiten het ziekenhuis.

Vragen?

Als je een vraag hebt, kun je je vraag stellen via de BeterDichtbij-app

Heb je een dringende vraag, dan kun je bellen met de polikliniek Revalidatiegeneeskunde. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 16.30 uur, telefoon (0592) 32 53 11.

Reval15 - augustus 2023