Maagzuur in de keel (onderzoek)

In het kort

De maag maakt maagzuur aan om voedsel te verteren. Soms komt een deel van het maagzuur in de keel terecht. Dit wordt reflux genoemd. Met een pH-onderzoek kan de KNO-arts de hoeveelheid maagzuur in uw keel meten. Een dag en een nacht (24 uur) draagt u een apparaatje bij u dat gegevens opslaat. Het aansluiten van het apparaatje gebeurt op de KNO-polikliniek. Daarna gaat u naar huis. U kunt gewoon uw dagelijkse bezigheden blijven doen.

Wat is het?

Door maagzuur in uw keel (reflux) kunt u de volgende klachten hebben:

  • heesheid (vooral ’s ochtends)
  • aanhoudend keelschrapen of hoesten
  • een gevoel dat er iets vastzit in uw keel
  • veel slijmproductie
  • irritatie van de luchtpijp en luchtwegen door vocht uit de neus en keel
  • moeite met slikken
  • onrustig slapen
  • neusklachten
  • oorklachten

Met een pH-onderzoek kan de KNO-arts vaststellen wat precies de oorzaak is van uw klachten. Als reflux niet wordt behandeld, kan dit schade veroorzaken aan uw keel, luchtwegen, longen, neus en oren.

Voorbereiding thuis

Als u voor het onderzoek komt, is het belangrijk dat u:

  • 2 dagen van tevoren stopt met maagzuurremmers
  • géén crème op uw wangen hebt
  • géén baardhaar hebt 

Het onderzoek

Bij een pH-onderzoek krijgt u door uw neus een slangetje (katheter) in uw keel. Aan het slangetje zit een sensor. De sensor verzamelt informatie over het zuurgehalte van de lucht die u uitademt. Deze informatie gaat naar een recorder, die u aan een band om uw hals draagt.

Tijdens het onderzoek

Het onderzoek duurt 24 uur. Na het aansluiten van de apparatuur gaat u naar huis. Tijdens het onderzoek mag u de apparatuur niet losmaken. Ook mag de recorder niet nat worden. U kunt dus géén douche of bad nemen zolang u de recorder draagt.

Om een goed beeld te krijgen van uw klachten, is het belangrijk dat u tijdens het onderzoek de dingen doet die u anders ook doet. Probeer dus normaal te eten en te drinken, te werken en te bewegen. Het slangetje in uw keel kan een vervelend gevoel geven, maar u kunt er wel gewoon mee praten, eten, drinken en slikken. 

Gebruik van de recorder

Tijdens het dragen van de recorder voert u zelf ook gegevens in. Hiervoor gebruikt u de toetsen van de recorder. Er zijn toetsen om aan te geven wanneer u eet, drinkt of ligt en toetsen als u last hebt van: hoesten, heesheid, een brok in de keel, boeren en oprispingen.

  • De toetsen voor eten, drinken en liggen drukt u twee keer in, aan het begin en het eind.
  • De toetsen voor eventuele klachten drukt u één keer in.

Zelf opschrijven

Als u andere klachten hebt dan hoesten, heesheid, een brok in de keel, boeren of oprispingen, wilt u die dan zelf opschrijven? Deze aantekeningen neemt u mee als u naar de KNO-polikliniek gaat om de apparatuur in te leveren. 

Na het onderzoek

Na 24 uur is het onderzoek klaar. U mag dan zelf de pleisters verwijderen en het slangetje uit uw keel halen. Een verpleegkundige zal u vooraf uitleggen hoe u dit kunt doen. Na afloop van het onderzoek levert u de apparatuur weer in bij de KNO-polikliniek. 

Uitslag

U hebt een aparte afspraak met de KNO-arts om de uitslag van het onderzoek te bespreken. U hoort dan of uw klachten het gevolg zijn van reflux en wat in dat geval de beste behandeling is.

Soms is het voldoende om uw leefstijl aan te passen. Bij ernstige reflux kan het nodig zijn om medicijnen te gebruiken.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de KNO-polikliniek. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
  • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 25, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend? 

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen! 

 

keeln15 - januari 2023