EEG bij kinderen

Elektro-encefalografie

In het kort

Met een EEG kunnen we de elektrische activiteit van de hersenen meten. Meestal ga je bij dit onderzoek op een bed liggen, maar je kan ook bij je vader of moeder op schoot zitten. 

Tijdens het onderzoek krijg je een soort badmuts op. Hieraan zitten draden (elektroden) die weer aan een meetapparaat vastzitten. 

Het onderzoek doet geen pijn en duurt ongeveer een uur. 

Voorbereiding thuis

Het is belangrijk om thuis met het volgende rekening te houden:  

  • Je haren moeten droog zijn. Ga niet kort van tevoren je haren wassen of douchen. 
  • Doe van tevoren geen gel in je haar.
  • Je moet tijdens het onderzoek zo stil mogelijk zitten en niet bewegen. Ga niet van tevoren slapen. Het is juist prettig als je tijdens het onderzoek in slaap valt. 

               

Het onderzoek

Het onderzoek is op de afdeling Klinische neurofysiologie (KNF). Een laborant doet het onderzoek. 

Badmuts met draden

Tijdens het onderzoek krijg je een soort badmuts met draden (elek­troden) op je hoofd. De draden zitten vast aan meetapparatuur. De signaaltjes die jouw hersenen afgeven gaan via de draden naar het meetapparaat. Daar worden de signalen vastgelegd.  

Om de activiteit van de hersenen goed te kunnen meten, moeten de draden in nauw contact staan met je hoofd­huid. Daarom doet de laborant met een pennetje onder iedere draad wat kleefpasta. Dat krassen met een pennetje kan wat gevoelig zijn. 

Ogen dicht

Je ligt op bed of zit op schoot bij een van je ouders. Het is de bedoeling dat je rustig zit en je ogen dicht doet. Als het niet lukt om je ogen dicht te houden, is dat geen pro­bleem.

Lichtflitsen
Uit een lamp die boven je hoofd hangt, komen zo'n 2 minuten lang een aantal lichtflitsen. Daarnaast vraagt de laborant je om 3 minuten diep te zuchten. Je kunt hier wat duizelig van worden. 

Uitslag

Na ongeveer 10 dagen heb je, met je ouders of verzorgers, een afspraak bij de kinderarts. Dit kan ook een telefonische afspraak zijn. De arts bespreekt de uitslag van het onderzoek.

Vragen?

Als jij of je ouders een vraag hebben, kun je contact opnemen met een medewerker van Klinische Neurofysiologie (KNF). Dit kan op verschillende manieren:

  • Je kunt de vraag stellen via de BeterDichtbij-app
  • Je kan ook bellen. Het KNF/Vaatlab is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 53 38, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Heb je een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

Kinde26 - maart 2022