Dubbelblinde koemelkprovocatietest

Ouder en Kind-centrum

In het kort

Als je kind klachten heeft gehad die na het stoppen met koemelkvoeding zijn verdwenen, is je kind waarschijnlijk allergisch voor koemelk. Met een koemelkprovocatietest is het mogelijk om met zekerheid vast te stellen of er sprake is van een koemelkallergie.

De test vindt plaats in Ouder en Kind-centrum onder begeleiding van een verpleegkundige. De test duurt 2 keer een halve dag.

Wat is het?

Bij een koemelkprovocatietest krijgt je kind op 2 verschillende dagen testvoeding met een tussenpoos van ten minste 1 week. De ene keer zit er wel koemelkeiwit in de testvoeding, de andere keer niet.

Om de test zo betrouwbaar mogelijk te maken, wordt deze dubbelblind uitgevoerd. Dat wil zeggen dat jijzelf, de verpleegkundige en de kinderarts niet weten op welk van beide dagen de testvoeding koemelkeiwit bevat. Dit wordt pas bekendgemaakt wanneer je een afspraak hebt met de kinderarts om de uitslag van de test te bespreken.

  • Wil je contact met ons opnemen als je kind waterpokken heeft of een andere ziekte, veel last heeft van eczeem of galbulten, of antibiotica gebruikt? Het kan dan nodig zijn om de test uit te stellen. De Allergiepoli is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 - 16.30 uur, telefoon (0592) 32 52 30.

Voorbereiding

Als je kind medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld antibiotica), overlegt de kinderarts met je of je kind hier tijdelijk (een aantal dagen voor de test) mee moet stoppen. Dit geldt voor beide testdagen.

  • Je kind mag op de dagen van de test niet ingesmeerd worden met hormoonzalf.
  • Als je kind in de testperiode gevaccineerd moet worden, wil je dit dan van tevoren doorgeven aan de kinderarts?
  • Tijdens de test krijgt je kind flesvoeding. Als je kind borstvoeding krijgt, is het verstandig om het van tevoren alvast wat aan de speen en de smaak van flesvoeding te laten wennen. Dit kun je doen door je kind in de week voor de eerste testdag 1 keer per dag een fles te geven met koemelkvrije voeding.
    Als er op een andere manier getest wordt, bespreekt de kinderarts dit met je. 
  • In de testperiode totdat je de uitslag van de test hebt gekregen, mag je kind geen voedingsmiddelen die je kind nog niet eerder heeft gehad.
  • Het is belangrijk dat je kind tijdens de test hongerig is. Daarom mag het in de 3 uur voor de opname in het ziekenhuis (op beide testdagen) geen voeding meer hebben. Ook kun je je kind bij de laatste voeding wat minder geven dan anders.
  • Wil je op de testdagen de voeding voor je kind (in gesloten en ongeopend blik) meenemen. En vergeet niet een eigen fles of beker voor je kind mee te nemen.  

De test

De test vindt plaats in het Ouder en Kind-centrum onder begeleiding van een verpleegkundige. Van tevoren doet de verpleegkundige een paar controles om te beoordelen of er met de test kan worden gestart.
Tijdens de test krijgt je kind volgens een vast schema een opklimmende hoeveelheid melk te drinken. De verpleegkundige houdt in de gaten welke klachten je kind eventueel krijgt en schrijft dit op. Bij heftige klachten overlegt de verpleegkundige met de kinderarts.

De test duurt een halve dag. Afhankelijk van de manier waarop je kind reageert, kan het nodig zijn dat je kind langer blijft.

Weer thuis

Als je kind na de test thuis klachten krijgt, schrijf je dit op in het schema dat de kinderarts heeft gegeven. Bijvoorbeeld als je kind last heeft van huidreacties, benauwdheid, hoesten, een loopneus, onrustig gedrag of huilen. Schrijf ook op wat je daarna hebt gedaan, bijvoorbeeld medicijnen geven (welke, hoeveel en hoe laat), je kind hebt ingesmeerd of minder voeding hebt geven.

Ernstige klachten

Als je kind binnen 48 uur na de test ernstige klachten krijgt, zoals benauwdheid, heesheid, gezwollen ogen, neem dan contact op met het Ouder en Kind-centrum, 24 uur per dag bereikbaar: (0592) 32 53 52

Het is mogelijk dat we je vragen om met je kind naar het ziekenhuis te komen.

De uitslag

Ongeveer 1 week na de tweede test heb je een afspraak met de kinderarts om de uitslag van de test te bespreken. Dan wordt ook bekendgemaakt op welke testdag je kind koemelk heeft gedronken. Afhankelijk van de testuitslag geeft de kinderarts het advies om door te gaan met het koemelkvrije dieet of om weer koemelk te gaan gebruiken.

Allergisch

Als blijkt dat je kind allergisch is voor koemelk, krijg je van de kinderarts een machtiging voor vergoeding van koemelkvrije voeding door de zorgverzekeraar.

Als het nodig is wordt op een later moment nog een keer een provocatietest gedaan.

Niet allergisch

Als blijkt dat je kind niet allergisch is voor koemelk, kun je onderstaand schema volgen om je kind te laten wennen aan koemelkvoeding:

  • Dag 1: 10 ml standaard zuigelingenvoeding of 10 ml melk of yoghurt.
  • Dag 2: 50 ml standaard zuigelingenvoeding of 50 ml melk of yoghurt.
  • Dag 3: 100 ml standaard zuigelingenvoeding of 100 ml melk of yoghurt.
  • Dag 4: 1 hele fles standaard zuigelingenvoeding of 150 ml melk of yoghurt.
  • Dag 5 en verder: standaard zuigelingenvoeding en melkproducten naar keuze.

De standaard zuigelingenvoeding kun je mengen met koemelkvrije flesvoeding.

 

Vragen?

Als je een vraag hebt, kun je contact opnemen met een medewerker van de Allergiepoli. 

  • Je kunt een vraag stellen via de BeterDichtbij-app. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. Let op: je kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij- app een gesprek voor je heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als er een 06-nummer en e-mailadres bij ons bekend is.
  • Je kunt bellen. De Allergiepoli is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 30, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur. Of met het Ouder en Kind-centrum (0592) 32 53 52. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar.

Is het dringend?

Heb je een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

kinde55 - december 2022