CT-scan

Onderzoek met röntgenstraling

  • Specialisme of afdeling Radiologie
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 54 66

In het kort

Bij een CT-scan wordt met röntgenstralen een dwarsdoorsnede van het lichaam gemaakt. Zo komen weefsels en organen heel nauwkeurig in beeld.

Wat is het?

Een CT-scan is een röntgenonderzoek waarmee het mogelijk is om dwarsdoorsneden van het lichaam te maken. De opnamen geven zeer gedetailleerde informatie over de vorm, de structuur en de ligging van organen en weefsels in het onderzochte gebied.

Filmpje

KWF heeft een duidelijk filmpje over de CT-scan gemaakt.

Voorbereiding thuis

Het kan zijn dat u thuis bepaalde voorbereidingen moet treffen voor dit onderzoek. Bij een aantal onderzoeken moet u nuchter zijn omdat u via een infuus contrastvloeistof krijgt toegediend. Het kan ook zijn dat u met een volle blaas naar de afspraak moet komen. Als dit bij u het geval is, krijgt u hier vooraf meer informatie over van de poli Radiologie.

Het onderzoek

Ringvormig apparaat

Tijdens het maken van de CT-scan ligt u op een onderzoektafel die in een ringvormig apparaat wordt geschoven. Het apparaat is aan beide kanten open. De onderzoektafel wordt zo geplaatst dat alleen het deel van uw lichaam dat onderzocht moet worden, zich in de ring bevindt. De rest van uw lichaam blijft buiten de ring.

Ronddraaiende buis

In het apparaat zit een ronddraaiende buis die de röntgenstralen door uw lichaam stuurt. Een computer maakt er beelden van. Het resultaat is de CT-scan: een dwarsdoorsnede van een deel van uw lichaam.

Luidspreker

Tijdens het onderzoek zit de radiodiagnostisch laborant die het onderzoek uitvoert, achter een glazen wand. De laborant kan met u praten via een luidspreker.

Risico's

Röntgenstraling

De hoeveelheid straling die gebruikt wordt bij röntgenonderzoek is heel klein en niet schadelijk. Grote hoeveelheden röntgenstraling kunnen wél schadelijk zijn. Veel straling kan bijvoorbeeld kanker veroorzaken. Maar dan gaat het om veel meer straling dan bij een gewoon röntgenonderzoek.

Zwangerschap

Bent u zwanger? Meld dit dan vóór het onderzoek. Bij zwangere vrouwen kan röntgenonderzoek schadelijk zijn voor de ongeboren baby. Dit geldt met name in de eerste paar maanden van de zwangerschap. Als er straling vrijkomt in de buurt van de baarmoeder, beoordeelt de radioloog van tevoren het risico. Hij informeert u dan over het vervolg (bijvoorbeeld een alternatief onderzoek of uitstel). Als er geen straling in de buurt van de baarmoeder komt, is het röntgenonderzoek ongevaarlijk voor de zwangerschap.

De uitslag

De radioloog maakt een verslag van het onderzoek en stuurt dit op naar de arts die u behandelt. Uw arts bespreekt de uitslag met u.

Vragen?

Als u een vraag hebt over het onderzoek, kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling Radiologie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur, op nummer (0592) 32 54 66.

 

radio02 - november 2022