Blaasspoeling met Cystistat of Gepan

  • Specialisme of afdeling Urologie
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 65

In het kort

Blaasspoelingen met Cystistat of Gepan helpen om de beschermlaag van uw blaas te herstellen, zodat u minder last hebt van pijn in uw blaas, onderbuik of urineleider. 

Eerst krijgt u 6 weken lang 1 keer per week een blaas­spoeling. Daarna krijgt u een jaar lang 1 keer per maand een spoeling. Na een spoeling kunt u een paar dagen wat last hebben bij het plassen.

Voorbereiding thuis

Drink voor de spoeling weinig. De spoelvloeistof die wordt ingebracht, moet namelijk minstens een half uur blijven zitten. Probeer dus te voorkomen dat u eerder moet plassen.

De behandeling

De blaasspoeling wordt gegeven door een verpleegkundige op de polikliniek Urologie.

Vlak voor de spoeling moet u goed uitplassen. Met een nat gaasje wordt de in­gang van uw plasbuis schoongemaakt. Vervolgens krijgt u via de plasbuis een katheter in uw blaas. Dit kan een beetje pijnlijk zijn.
De urine die nog in uw blaas zit, loopt via de katheter weg. Vervolgens laat de verpleegkundige de spoelvloeistof uw blaas in lopen. Daarna wordt de katheter weer verwij­derd en kunt u naar huis.

Waar u thuis op moet letten

  • De spoel­vloeistof moet ten minste een half uur in uw blaas blijven. Ga daarom na de blaasspoe­ling niet meteen drinken, anders moet u misschien eerder plassen.
  • De spoelvloeistof mag maximaal 2 uur in de blaas blijven. Na 2 uur moet u dus in ieder geval plassen.

Klachten

  • U kunt een tijdje meer aandrang voelen om te plassen.
  • U kunt een tijdje last hebben van een branderig gevoel bij het plassen.
  • De eerste keren kan er wat bloed bij de urine zitten.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app

Hebt u een dringende vraag, dan kunt u bellen met de polikliniek Urologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar, telefoon (0592) 32 52 65.

 

 urolo15 - januari 2024