Wratten

  • Specialisme of afdeling Dermatologie
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 15.

In het kort

Wratten ontstaan door besmetting met het wrattenvirus. Het virus wordt verspreid door huidcontact. Tussen het moment van besmetting en het ontstaan van een wrat zit meestal een periode van zo'n 2 tot 6 maanden. Meestal gaan wratten op een gegeven moment vanzelf weg.

Een behandeling door de dermatoloog is alleen nodig als wratten pijn doen, in de weg zitten of als ze erg lelijk zijn. Er zijn verschillende manieren om wratten weg te halen. Wat vaak gedaan wordt, is de wrat insmeren of aanstippen met salicylzuur. Ook het bevriezen van wratten met vloeibare stikstof is een veelgebruikte methode.

De behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, maar het doel is altijd om het buitenste huidlaagje kapot te maken, waarin de virusdeeltjes zich bevinden. 

Salicylzuur

Een goede manier om wratten te behandelen, is door de wrat in te smeren of aan te stippen met salicylzuur. Dit zorgt ervoor dat het buitenste huidlaagje verweekt.

  • Om te voorkomen dat de huid rondom de wrat door de behandeling beschadigt, smeert u eerst de huid rondom de wrat in met zinkzalf of vaseline.
  • Dan doet u 1 keer per de zalf of aanstipvloeistof op de wrat. 
  • U plakt een pleister over de behandelde wrat. Als een pleister nat wordt, kunt u deze vervangen.
  • De huid op de wrat wordt zacht (verweekt). Deze huidlaag kunt u regelmatig weghalen met een vijltje of met puimsteen. Eventueel de wrat eerst in warm water houden.
  • Als de wrat niet meer te zien is, dan nog 1 of 2 weken doorgaan met de behandeling, om er zeker van te zijn dat er geen virusdeeltjes achterblijven.

Bevriezing

Het is ook mogelijk om wratten te bevriezen met vloeibare stikstof. Daardoor ontstaat er een blaar waarin de wrat achterblijft. De behandeling kan pijnlijk zijn, met name rond de nagels.

  • Meestal moet de behandeling om de paar weken worden herhaald. In de tussentijd wordt vaak aan­stipvloeistof of zalf gebruikt om nog meer huidlagen af te kunnen pellen.
  • Bij voetwratten is bevriezing niet altijd geschikt omdat er van­wege de dikkere hoornlaag minder gauw blaarvorming optreedt. Soms ontstaat een krans van nieuwe kleine wratjes om de plaats van de oorspronkelijke wrat.
  • Na de behandeling geneest de huid binnen 4 tot 14 dagen.
  • Door de bevriezing kan de huid na de behandeling wat lichter zijn, vooral als u een donkere huid hebt.

Swift

Swift is een soort magnetron-therapie voor de huid. 

  • Gedurende 2 seconden wordt de huid plaatselijk opgewarmd van 0 naar 48 graden. Dit wordt een aantal malen herhaald. De behandeling geeft een pijnlijk gevoel, dat meestal na de 2 seconden ook weer weg is.
  • De afweer van het lichaam gaat reageren op de plaatselijke hitte. Waardoor de wrat wordt opgeruimd.
  • De behandeling is eenmaal in de 4 weken. En wordt eerst 4 x gedaan. Daarna beoordeelt en bespreekt de dermatoloog het resultaat. 

Vaak gebeurt de behandeling in combinatie met het gebruiken van een zalf (eeltverdunner) en vijlen. Dit doet u thuis, in de weken tussen de behandelingen. 

Andere behandelingen

Zuren

Voor dikke wratten op handpalmen en voetzolen kan het nodig zijn om agressieve zuren te gebruiken (mono-, bi- of trichloorazijnzuur). Het zuur wordt met een stokje aangebracht op de wrat. De behandeling moet om de 7 tot 10 dagen worden herhaald. Tussendoor kan salicylzuur worden aangebracht om de wrat week te maken.

Weghalen 

Soms worden wratten, vooral draadvormige wratten (met een steeltje), onder plaatselijke verdoving weggesneden. De wond wordt dichtgeschroeid en geneest in ongeveer 2 weken. Na de behandeling komt 20% van de wratten binnen enkele maanden terug. Er is kans op blijvende littekens. 

Wegbranden

Het wegbranden van wratten is een doeltreffende maar meestal te agressieve behandeling. Bij het wegbranden komen virusdeeltjes in de lucht, waardoor er opnieuw besmetting kan plaatsvinden. Door de behandeling kunnen blijvende littekens ontstaan.

Vitamine A

Vooral bij vlakke wratten kan vitamine A-crème goed werken. De crème zorgt ervoor dat het buitenste huidlaagje dunner wordt. De crème moet 1 of 2 keer per dag worden aangebracht. De crème maakt de huid gevoeliger voor zonlicht. Daarom is het belangrijk om de huid na de behandeling goed te bescher­men tegen de zon.

Lasertherapie

Lasertherapie kan goed werken bij voetwratten.

Overige behandelingen

Bij hardnekkige voetwratten is een behandeling mogelijk waarbij bleomycine in de wrat wordt ingespoten. Dit middel remt de celdeling­.

Soms worden hardnekkige wratten behandeld met diphencyprone, ductape, 5-fluorouracil, fotodynamische therapie of interferon.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app

Hebt u een dringende vraag, dan kunt u bellen met de polikliniek Dermatologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar, telefoon (0592) 32 52 15.

 

derma18 - oktober 2023