Pessarium

Ouder en Kind-centrum

  • Specialisme of afdeling Verloskunde
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 53 70

In het kort

Als de gynaecoloog vermoedt dat er een risico is dat je baby te vroeg geboren wordt, kan een siliconen ring (Arabin pessarium) rond de baarmoedermond worden geplaatst. Dit vermindert de kans op een vroeggeboorte.

Het plaatsen van de ring gebeurt tussen week 16 en 22. De ring wordt pas verwijderd wanneer je 36 weken zwanger bent.

De behandeling

Voor het inbrengen van het pessarium wordt eerst een inwendig onderzoek gedaan. Vervolgens plaatst de gynaecoloog het pessarium voorzichtig om de baarmoedermond heen. Zo komt de baarmoedermond vast in het pessarium te liggen.

Het plaatsen van het pessarium duurt een paar minuten en doet geen pijn.

Na de behandeling

Wat merk je van het pessarium?

Meestal voel je niets van het pessarium. Soms raakt de wand van de vagina geïrriteerd door het pessarium. Je krijgt dan last van bloedverlies of afscheiding. Neem in dat geval contact op met de polikliniek Gynaecologie. Tijdens het dragen van het pessarium kun je gewoon seks hebben. Wel is het mogelijk dat je partner het pessarium voelt zitten.

Verlies van het pessarium

Er is een kleine kans dat het pessarium uit de vagina valt of er op het toilet uitkomt wanneer je perst. Als dit gebeurt, bel dan naar het Ouder en Kind-centrum. 

Vragen?

Als je een vraag hebt, kun je contact opnemen met een medewerker van het Ouder en Kind-centrum.

  • Je kunt je vraag stellen via de BeterDichtbij-app. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als jouw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
  • Je kunt bellen met de polikliniek Verloskunde (0592) 32 50 90 of de Kraamafdeling (0592) 32 53 70. De medewerkers zijn dag en nacht bereikbaar.

Is het dringend?

Heb je een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

verlos08 - januari 2023