ApneaGraph-onderzoek

Als u ademstops hebt in uw slaap

  • Specialisme of afdeling Keel-neus-oorheelkunde (KNO)
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen? (0592)

In het kort

Om te weten of u ademstops (apneus) in uw slaap hebt, kan een onderzoek worden gedaan met een ApneaGraph. De apparatuur wordt aangesloten op de KNO-poli. Daarna gaat u naar huis. De volgende ochtend komt u terug op de KNO-poli voor het losmaken van de apparatuur. De uitslag krijgt u enige tijd na het onderzoek van de KNO-arts. 

Wat is het?

In uw slaap kunt u last hebben van ademstops (apneus). Een ademstop ontstaat als tijdens de slaap de luchtweg wordt geblokkeerd. Dit gebeurt als het zachte gehemelte of de tong naar achteren valt en de keelholte daardoor wordt afgesloten. Na een tijdje gaat u vanzelf weer ademen. Ademstops gaan vaak samen met snurken. Als u meer dan vijf keer per uur een ademstop hebt en de ademstops duren meer dan tien seconden, kan dit wijzen op een slaapapneusyndroom (OSAS: obstructief slaap apneu syndroom). 

Om te weten hoe vaak u ademstops hebt in uw slaap, hoe lang ze aanhouden en wat de oorzaak is, kan een onderzoek worden gedaan met een ApneaGraph.

Wanneer geen onderzoek?

Een ApneaGraph-onderzoek is niet mogelijk als u een pacemaker hebt, een defibrillator (AED) of een sensor vanwege een insulinepomp. Als dit nog niet bekend is bij de KNO-arts, wilt u dan contact opnemen met de KNO-poli? 

 

Voorbereiding thuis

Het aansluiten van de ApneaGraph gebeurt op de KNO-poli. Om dit goed te kunnen doen, is het belangrijk dat:

  • u alvast het shirt aan hebt waarin u die nacht gaat slapen
  • géén crème of baardhaar op uw wangen hebt
  • de nagel van een van beide ring- of middelvingers niet te lang is
  • een van beide ring- of middelvingers zonder nagellak, gelnagel of kunstnagel is

 

Voorbereiding in het ziekenhuis

Via uw neus krijgt u een slangetje in uw keel. Op dit slangetje zitten sensoren om de druk in uw keel te meten. Ook zijn er sensoren om de temperatuur te meten van de lucht die u in- en uitademt. Het slangetje wordt met een pleister vastgemaakt aan uw wang.

Om snurkgeluiden te registreren, krijgt u een microfoontje in uw hals.

Om uw ring- of middelvinger krijgt u een sensor voor het meten van uw hartslag en de hoeveelheid zuurstof in uw bloed.

Het slangetje, het microfoontje en de sensor worden aangesloten op de ApneaGraph. De ApneaGraph is een klein kastje. U draagt het op borsthoogte. Het zit vast met een band rond uw middel en hals.

 

Het onderzoek

Na het aansluiten van de apparatuur gaat u naar huis.

  • Met het slangetje in uw keel kunt u gewoon eten drinken. Wel kunt u door het slangetje een geïrriteerd gevoel hebben in uw keel.
  • Zolang u het kastje draagt, mag u niet roken.

Tijdens het slapen

Op de afgesproken tijd gaat u slapen. De ApneaGraph begint dan vanzelf met opnemen. Het is dus niet nodig dat u het kastje eerst aanzet. Na ongeveer acht uur stopt het apparaat ook weer vanzelf. Voor en na het opnemen knippert het lampje van het kastje. Tijdens het opnemen brandt het lampje van de sensor om uw vinger.

Als een pleister loslaat, wilt u die dan zelf weer vastplakken?

Aantekeningen

Als u 's nachts wakker wordt en u gaat naar de wc of u drinkt iets, wilt u dat dan noteren? Graag ook het tijdstip erbij vermelden. Voor de KNO-arts is dit belangrijke informatie.

 

Na het onderzoek

De volgende ochtend verwachten we u weer op de KNO-poli. Dan wordt het kastje losgemaakt. Het is beslist niet de bedoeling dat u dit zelf doet!

Als u aantekeningen hebt gemaakt, wilt u die dan meenemen?

Uitslag van het onderzoek

Enige tijd na het onderzoek hebt u een afspraak met de KNO-arts om de uitslag van het onderzoek te bespreken.

 

Vragen? Wanneer contact opnemen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de KNO-polikliniek. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een app’je sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
  • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 25, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend? Hebt u klachten tijdens de opnamen?

Hebt u een dringende vraag, bijvoorbeeld omdat u tijdens de opnamen lichamelijke klachten krijgt, dan is het altijd het beste om te bellen! 

Buiten de openingstijden van de KNO-poli kunt u in dringende gevallen bellen naar de Spoed­eisende Hulp, telefoonnummer (0592) 32 52 78.

 

keeln05 - mei 2022