Naar hoofdinhoud Naar footer

Sedatiepraktijkspecialisten

Afspraak maken? Vragen?
(0592) 32 50 95
Afdelingsnummer

70

wachttijd icoon
Wachttijd

Bekijk hier de wachttijden

se20190605-wza-39-2

Sedatiepraktijkspecialisten zijn anesthesiemedewerkers die gespecialiseerd zijn in sedatie. Bij sedatie wordt uw bewustzijn met een slaapmiddel verlaagd. U wordt dan slaperig en suf. Dit is voor u comfortabeler, want u maakt het onderzoek of de behandeling niet bewust mee. Na afloop wordt u pas weer wakker. 

Wat doet de sedatiepraktijkspecialist?

Bij sedatie krijgt u via een infuus een slaapmiddel en een pijnstiller. De sedatiepraktijkspecialist dient deze medicijnen toe. De sedatiepraktijkspecialist blijft ook bij u tijdens het onderzoek en houdt uw gezondheid nauwlettend in de gaten.  

Lichte of diepe sedatie

Afhankelijk van het onderzoek of de behandeling krijgt u lichte of diepe sedatie. In de meeste gevallen krijgt u diepe sedatie. U bent dan diep in slaap en merkt vrijwel niets van wat er gebeurt. Bij lichte sedatie bent u licht in slaap en nog aanspreekbaar. Deze vorm van sedatie helpt u om te ontspannen. 

Als u een onderzoek of behandeling krijgt waarbij u kunt kiezen tussen lichte of diepe sedatie, bespreekt de sedatiepraktijkspecialist de mogelijkheden vooraf met u.

Onderzoeken en behandelingen

De sedatiepraktijkspecialisten zijn betrokken bij verschillende onderzoeken en behandelingen die plaatsvinden buiten de operatiekamers.

In het Scopiecentrum verzorgen ze sedatie bij onderzoeken zoals de coloscopie, bronchoscopie, gastroscopie en bij verschillende urologische ingrepen.

Bij de Radiologie zijn de sedatiepraktijkspecialisten onder meer betrokken bij het plaatsen van stents en het onderzoek aan de galwegen en alvleeskliergang (ERCP).

Bij de afdeling Cardiologie geven ze sedatie bij echo's van het hart via de slokdarm en bij 
een cardioversie.