Een hartaandoening kan veel gevolgen hebben, zowel voor uzelf als voor uw naaste omgeving.
Hartrevalidatie kan u helpen om een nieuw evenwicht te vinden, zowel lichamelijk als geestelijk. Naast een aantal vaste onderdelen wordt het revalidatieprogramma zoveel mogelijk afgestemd op uw persoonlijke doelen. Hoe lang de revalidatieperiode duurt verschilt per persoon.
Revalidatieteam
Het hartrevalidatieteam bestaat uit cardiologen, hartrevalidatie coördinatoren, fysiotherapeuten, een medisch maatschappelijk werker en een psycholoog. Ieder met een eigen aandachtsgebied en verantwoordelijkheid:
- De cardiologen zijn verantwoordelijk voor het medische deel van uw behandeling. Zij zijn eindverantwoordelijk voor het hartrevalidatieprogramma.
- De hartrevalidatie coördinatoren zijn gespecialiseerd verpleegkundigen. Zij bespreken met u hoe het revalidatieproces er voor u gaat uitzien. Zij houden de voortgang van de behandeling in de gaten. Als het nodig is kunnen zij u doorverwijzen.
- De fysiotherapeuten zijn verantwoordelijk voor het beweegprogramma en het ontspanningsprogramma in de revalidatieperiode.
- De medisch maatschappelijk werker kan u adviseren over de manier waarop u met de praktische en emotionele gevolgen van uw hartinfarct kunt omgaan. Zo kunt u bijvoorbeeld ondersteuning krijgen als u moeite heeft om uw werk weer op te pakken.
- De psycholoog kan u helpen als u vanwege uw hartaandoening te maken krijgt met angstgevoelens, depressieve klachten of andere verwerkingsproblemen. Ook geeft de psycholoog een cursus 'omgaan met stress', waarbij u leert omgaan met de stressfactoren in uw leven en het aangeven van grenzen.
De leden van het hartrevalidatieteam hebben regelmatig gezamenlijk overleg over de voortgang van uw revalidatie.