Diëtetiek
Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
106
Bekijk hier de wachttijden
Het kan zijn dat een dieet onderdeel is van uw behandeling in het WZA. In dat geval kunt u te maken krijgen met een diëtist, dé deskundige op het gebied van voeding en diëten.
Begeleiding tijdens en na een opname
Aan het begin van uw opname stelt een verpleegkundige u vragen over uw gewicht en eetlust om te kijken of u speciale voeding nodig hebt. Als u ondervoed bent of het risico loopt ondervoed te raken, krijgt u een dieet met extra eiwit en kleine tussenmaaltijden in de vorm van eiwitrijke snacks.
Het is ook mogelijk dat de diëtist u bezoekt op verzoek van een medisch specialist. In dat geval heeft de diëtist tijdens uw opname één of meer gesprekken met u om dieet- of voedingsadviezen te geven. Het is soms wenselijk dat bij deze gesprekken ook een partner of een naast familielid aanwezig is, bijvoorbeeld als de partner degene is die thuis voor de maaltijden zorgt.
Als u weer naar huis gaat, wordt bekeken of u thuis ook nog behoefte hebt aan voedingsadviezen. Dit speelt bijvoorbeeld als u na een grote buikoperatie thuis sonde- of drinkvoeding moet gebruiken. Meestal krijgt u thuis begeleiding van een diëtist die werkzaam is bij u in de buurt.
Poliklinische begeleiding
Voor poliklinische begeleiding door een diëtist van het WZA hebt u een verwijzing van een medisch specialist nodig. Het is dus niet de huisarts, maar de specialist die u verwijst.
U komt in aanmerking voor poliklinische begeleiding door een diëtist als u insulineafhankelijke diabetes hebt, lijdt aan nierfunctiestoornissen of onder behandeling bent bij een oncoloog. Ook als u deelneemt aan het longrevalidatieprogramma of MS-revalidatieprogramma kunt u een verwijzing krijgen.
Bij kinderen onder de 18 jaar met voedings- of gewichtsproblemen kan de kinderarts besluiten dat een verwijzing naar de diëtist nodig is.
Hoeveel gesprekken u hebt met de diëtist, hangt af van uw ziektebeeld en uw klachten. Dat geldt ook voor de gesprekken met kinderen en hun ouders.