Voor een goede conditie is gezonde, volwaardige voeding belangrijk. Dit houdt in dat u voldoende binnenkrijgt van alle voedingsstoffen. Dit bereikt u vooral door gevarieerd te eten. In de tabel hieronder ziet u wat een gezonde volwassene gemiddeld per dag moet eten en drinken.
Een diëtist van het WZA kan u een persoonlijk voedingsadvies geven. Daarbij houdt zij rekening met:
- uw energiebehoefte
- uw eiwitbehoefte
- de verhouding koolhydraten - vet
- de hoeveelheid calcium, vitamine D en vitamine C in uw voeding
Basisvoeding: gemiddelde aanbevolen hoeveelheden per dag voor gezonde volwassenen met een goed gewicht (Bron: Voedingscentrum).
|
19-50 jaar |
51-70 jaar |
70 jaar en ouder |
Groente |
200 g 4 opscheplepels |
200 g 4 opscheplepels |
150 g 3 opscheplepels |
Fruit |
200 g 2 stuks |
200 g 2 stuks |
200 g 2 stuks |
Brood |
5-7 sneetjes |
4-6 sneetjes |
4-5 sneetjes |
Aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten |
200-250 g 4-5 aardappelen/ opscheplepels |
150-250 g 3-4 aardappelen/ opscheplepels |
125-175 g 3-4 aardappelen/ opscheplepels |
Melk(producten) |
450 ml |
500 ml |
600 ml |
Kaas |
1 ½ plak 40 g |
1 ½ plak 40 g |
1 plak 20 g |
Vlees(waren), vis, kip, eieren, vlees-vervangers |
100-125 g |
100-125 g |
100-125 g
|
Ongezouten noten |
25 g |
20 g |
15 g |
Halvarine |
25-35 g 5 g per sneetje |
20-30 g 5 g per sneetje |
20-25 g 5 g per sneetje |
Bak-, braad- en frituurproducten, olie |
15 g 1 eetlepel |
15 g 1 eetlepel |
15 g 1 eetlepel |
Dranken (incl. melk) |
1½ - 2 liter |
1½ - 2 liter |
1½ - 2 liter |