- Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Urologie. Bij het onderzoek is een röntgenlaborant aanwezig om de röntgenapparatuur te bedienen.
- Voor het onderzoek kan beginnen, vragen we u om nog even te plassen zodat uw blaas leeg is.
In de kleedkamer doet u de onderkleding uit. Daarna gaat u op de onderzoekstafel liggen, met uw benen in de beensteunen. De verpleegkundige maakt eerst de uitgang van de plasbuis schoon met water en een gaasje. Daarna wordt een licht verdovend glijmiddel in de plasbuis gespoten, zodat u zo weinig mogelijk van het onderzoek voelt. Het is belangrijk dat u, voor zover mogelijk, goed kunt ontspannen.
De uroloog brengt de cystoscoop via de plasbuis in uw blaas. Via de cystoscoop brengt de uroloog een dunne slangetje (katheter) naar de nier. Dit kan wat vervelend voelen. Via dit slangetje wordt de contrastvloeistof in de urineleider en nier gespoten. Door de contrastvloeistof kan de camera de urineleider en nier zichtbaar maken op een beeldscherm. Ook worden er röntgenfoto's gemaakt.
U kunt tijdens het onderzoek het gevoel krijgt dat u heel nodig moet plassen. Dit komt omdat de uroloog (steriel) water in de blaas laat lopen.
Het onderzoek duurt ongeveer 20 á 30 minuten.
Uroloog, physician assistant of ANIOS
Op onze afdeling werken zowel urologen, een physician assistant (PA) en ANIOS (arts assistenten). Zij zijn medisch zorgverlener en doen op de afdeling zowel diagnostiek, behandeling als begeleiding. Overal waar in de tekst uroloog staat, kunt u ook PA of ANIOS lezen.