Bij lichttherapie wordt uw huid behandeld met ultraviolet (UV) licht. Op sommige huidziekten heeft dit een gunstig effect.
Er zijn verschillende soorten lichttherapie, waaronder PUVA-lichttherapie. Hierbij maken we gebruik van UVA-licht. Om de huid gevoeliger te maken voor UVA-licht, wordt UVA-lichttherapie altijd gecombineerd met het medicijn psoraleen (PUVA = Psoraleen + UVA). Meestal krijgt u psoraleen in tabletvorm (het kan ook als een zalf of vloeistof op de huid worden aangebracht).
Voor een goed resultaat is het zeer belangrijk dat u de lichttherapie niet, of zo min mogelijk onderbreekt. Als u een keer niet kunt en de lichtsessie op een ander tijdstip wilt, neem dan contact op met de polikliniek Dermatologie.
Bloedprikken
Gebruikt u psoraleen tabletten? Laat dan uw bloedprikken voordat u begint met de lichttherapie. Het bloedprikken kan op het afnamelaboratorium van het WZA, u krijgt hiervoor een labformulier op de polikliniek Dermatologie.
Gedurende de therapie, wordt na elke 3e keer belichten, de hoeveelheid UVA-licht opgevoerd. Totdat de maximale dosis is bereikt.
Als de lichtdosis tijdens de behandeling te hoog is, kan uw huid verbranden.
Controle
Na een behandeling van ongeveer 6 weken kijkt de dermatoloog met u naar het resultaat van de lichttherapie. In overleg wordt besloten of de behandeling kan worden gestopt of dat u nog even moet doorgaan. Bij vragen of problemen kunt u vaker voor controle komen.
Als u psoraleentabletten gebruikt, vragen we u 1 week voor uw controleafspraak weer bloed te laten prikken op het afnamelaboratorium van het WZA. Het labformulier kunt u krijgen op de polikliniek Dermatologie.