Bij psoriasis vindt een versnelde celdeling plaats in de opperhuid. De opperhuid is het buitenste laagje van de huid. En er zijn ontstekingen in de lederhuid, dit is de huid onder de opperhuid.
Bij het ontstaan speelt erfelijke aanleg een rol. Maar de klachten kunnen verergeren door stress, ontstekingen, griep of het gebruik van bepaalde medicijnen zoals bètablokkers, ACE-remmers, lithium en anti-malariamiddelen en Prednison.
Hoe ziet psoriasis eruit?
- Bij psoriasis zijn over het algemeen rode, schilferende plekken te zien met scherpe omtrekken. De plekken zijn wisselend in grootte en kunnen allerlei vormen aannemen. Ze komen overal op het lichaam voor, maar vooral op ellebogen, knieën, de behaarde hoofdhuid en de onderrug.
- Op handpalmen en voetzolen kunt u pijnlijke kloven hebben. Deze vorm van psoriasis heet 'plaque psoriasis'.
- Psoriasis komt ook voor in lichaamsplooien, zoals de oksels en de liezen, de bilspleet, de navel en onder de borsten. Meestal gaat het dan alleen om rode plekken, zonder schilfering.
- Soms ontstaan er in korte tijd allerlei kleine psoriasisplekken, meestal na een keelinfectie. Ook bestaat er een vorm van psoriasis met etterpuistjes. In ernstige gevallen zit (bijna) de hele huid onder psoriasisplekken.
- Psoriasis gaat vaak samen met afwijkingen aan de nagels, zoals putjes, geelbruine vlekken of loslatende uiteinden. Ook hebben mensen vaak ontstoken gewrichten. Vooral aan de handen en de voeten, maar ook aan de knieën en de ellebogen.