Bij pijn maakt het lichaam zelf stoffen aan die een pijnstillend effect hebben, dit heten endorfinen. Dit gebeurt ook tijdens een bevalling. De aanmaak van endorfinen gaat beter als je ontspannen bent en het lekker warm hebt. Als je spanning voelt of koud bent belemmer je de aanmaak van endorfinen. Daarom is het belangrijk dat de bevalling zo comfortabel mogelijk verloopt.
Wat kun je doen?
- Laat je goed informeren door de verloskundige of gynaecoloog over het verloop van de bevalling, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ook is het nuttig een zwangerschapscursus te volgen.
- Het is prettig om een vertrouwd persoon, zoals je partner, bij de bevalling te hebben. Dit zorgt er voor dat je je veilig en op je gemak voelt.
- Bedenk van tevoren of je bepaalde wensen hebt rond de bevalling, bijvoorbeeld over eventuele pijnstilling. Van de verloskundige krijg je een geboorteplan waarin je jouw wensen kunt opschrijven.
- Om de weeën zo goed mogelijk op te vangen, zijn een goede ademhaling en een ontspannen houding belangrijk. Tijdens een zwangerschapscursus krijg je hiervoor oefeningen. Door geconcentreerd weeën ’weg te zuchten’, kom je in een ritme waarbij het lichaam endorfinen aanmaakt.
- Ook warmte is goed voor de aanmaak van endorfinen. Als er geen medische bezwaren zijn, kun je bijvoorbeeld een warme douche of bad nemen. Een warmwaterzak in je rug en warme sokken kunnen ook prettig zijn.
- Aan het begin van de ontsluitingsfase zit er nog vrij veel tijd tussen de weeën. Probeer jezelf dan wat afleiding te geven. Als de weeën elkaar sneller opvolgen, gebruik de pauzes dan om uit te rusten.
- Probeer de weeën in verschillende houdingen op te vangen.
Ondanks alle goede voorbereidingen, kun je toch veel pijn hebben tijdens de bevalling. Als je de pijn moeilijk kunt verdragen is het moeilijk om je te ontspannen. Als de pijn erger wordt kun je medicijnen krijgen tegen de pijn. In het Ouder en Kind-centrum maken we gebruik van een ruggenprik, remifentanyl of pethidine.