De meest voorkomende operatie om urineverlies te behandelen, is het plaatsen van een sling. Een sling is een smalle strook van natuurlijk of nagemaakt materiaal, die onder de plasbuis wordt geplaatst. De sling ondersteunt de plasbuis tijdens activiteiten waarbij de druk op de buik toeneemt. Hierdoor heeft u minder last van urineverlies.
Kijkoperatie
Het plaatsen van de sling gebeurt via een kijkoperatie. De arts maakt een paar kleine sneetjes, waardoor de arts met een camera in de buik kan kijken. Via dezelfde sneetjes kunnen een paar kleine instrumenten de operatie uitvoeren.
De behandeling wordt meestal in het Dagcentrum gedaan. Heel soms is een opname in het ziekenhuis nodig. De operatie duurt ongeveer 30 minuten.
De sling
Het materiaal van de sling heeft hele kleine openingen, de poriën. Na de operatie zorgt het lichaam ervoor dat er nieuw weefsel in de poriën van de sling groeit. De sling vormt een soort hangmat onder de plasbuis en geeft ondersteuning. Zo helpt het om urineverlies bij activiteiten of inspanning te voorkomen.
De arts bespreekt met u de mogelijke operatie en de verschillende soorten slings. Belangrijk hierbij zijn de oorzaak en de ernst van het urineverlies en eventuele eerdere operaties.
Het plaatsen van een sling gaat meestal via de volgende stappen:
- De arts maakt een paar kleine sneetjes in wand van de buik en de vagina.
- De sling wordt via een snee ingebracht en onder de plasbuis geplaatst.
- De sling wordt aan allebei de kanten met ankertjes vastgezet. Dit zorgt voor extra stevigheid tijdens de periode dat het weefsel nog moet ingroeien.
- Tot slot wordt de lengte van de sling op uw lichaam afgesteld.
Na de operatie
De eerste 24 tot 72 uur na de operatie kunt u snel moe zijn. Uw lichaam moet herstellen van de operatie. Daarnaast moet uw lichaam de tijd krijgen om het materiaal van sling met het weefsel van uw eigen lichaam te laten vergroeien.
Het herstel na de operatie verloopt voor iedere patiënt anders. Uw arts vertelt u daarom wat u kunt verwachten in de periode na de operatie. Meestal geeft de arts aan dat u een aantal weken niet mag sporten, niet mag tillen, geen lichamelijke inspanningen mag doen of seks hebben. Volg de persoonlijke adviezen van uw arts goed op.
Het is belangrijk om te weten dat een volgende zwangerschap gevolgen heeft voor het resultaat van de operatie. U kunt dan opnieuw weer last krijgen van urineverlies.
Neem contact op met het ziekenhuis
Hebt u na de operatie problemen? Neem dan contact op met uw arts. Dit is vooral belangrijk bij de volgende klachten:
- Verhoging of koorts, hoger dan 38,5 graden.
- De wond is pijnlijk.
- De wond wordt rood, warm of gaat ontsteken.