MGUS staat voor Monoclonal Gammopathy of Unknown Significance. Bij deze aandoening is er een toename van één bepaalde type plasmacellen in het lichaam. Deze plasmacellen komen voor in het beenmerg van botten en het bloed.
Plasmacellen maken antistoffen aan. Elke plasmacel kan maar één type antistof maken. In ons lichaam zijn duizenden verschillende soorten plasmacellen die evenveel verschillende soorten antistoffen aanmaken. Dit noemen we het immuunsysteem en dit beschermt ons tegen bacteriën en virussen.
Bij MGUS is één type plasmacel overmatig aanwezig en daardoor zitten er ook veel antistoffen van dit type in het bloed. Dit zorgt weer voor een toename van een specifiek eiwit in het bloed. Dit wordt ook wel M-proteïne genoemd. Via een bloedonderzoek kunnen we vaststellen of iemand M-proteïne in het bloed heeft.
Het komt vaak voor dat bij gezonde mensen een kleine hoeveelheid M-proteïne in het bloed wordt aangetroffen. Hoe ouder iemand wordt, hoe groter de kans wordt dat MGUS ontstaat. Ongeveer 5 procent van alle mensen die 70 jaar zijn, heeft iets teveel M-proteïne in het bloed. Bij mensen van 90 jaar is dat 10 procent.
Wat zijn de klachten?
MGUS hoeft niet voor klachten te zorgen en vaak er is ook geen behandeling nodig. Het wordt gezien als een onbalans in het afweersysteem, zonder dat het wijst op een kwaadaardige aandoening.
Het kan wel zijn dat er meer onderzoek nodig is. Dit geldt wanneer de M-proteïne in het bloed toeneemt of wanneer er andere klachten en symptomen zijn. Een M-proteïne kan namelijk ook worden veroorzaakt door een kwaadaardige aandoening, zoals:
- het multipel myeloom (ook wel bekend als de ziekte van Kahler)
- de zeer zeldzame ziekte amyloïdose
- of een vorm van lymfklierkanker (non-Hodgkin-lymfoom, met name lymfoplasmacytair lymfoom/ziekte van Waldenström).