Mastopathie komt bij veel vrouwen voor. Meestal hebben vrouwen last van pijnlijke en gespannen borsten. Soms zijn de borsten zo overgevoelig dat iedere aanraking pijn doet. Ook is het klierweefsel in de borsten vaak onregelmatig en knobbelig.
Hormonen
Hoe erg de klachten zijn, hangt vooral samen met hormoonschommelingen. Bij vrouwen die menstrueren, zijn de klachten vaak het hevigst in de dagen voor de menstratie. Daarna nemen de klachten weer af. Ook als u gestopt bent met de anticonceptiepil of als u zwanger bent, heeft dat invloed. Tijdens de overgang kan mastopathie verergeren of u krijgt er dan voor het eerst mee te maken. Na de overgang verdwijnen de klachten meestal weer.
Cysten
Als er spanning komt te staan op het klierweefsel in de borst, bijvoorbeeld voor een menstruatie, kunnen er cysten ontstaan. Dit zijn holten gevuld met vocht. Cysten kunnen pijn doen. Ook kan er door cysten vocht uit de tepel komen.
Bindweefselknobbel
Een goedaardige borstafwijking die vooral voorkomt bij meisjes in de pre-puberteit en bij jonge vrouwen is de bindweefselknobbel (fibroadenoom). Meestal geeft deze knobbel weinig klachten, maar grotere knobbels kunnen pijnlijk zijn.
Géén borstkanker
Mastopathie is goedaardig en heeft dus niets te maken met borstkanker. Een vrouw met mastopathie heeft net zoveel kans om borstkanker te krijgen als iedere andere vrouw. Let wel altijd goed op veranderingen in uw borsten. Als u ongewone klachten hebt, is het verstandig om een afspraak te maken met uw huisarts of specialist.