Een longfunctieanalist spuit met een dunne injectienaald een klein beetje tuberculine in de huid van uw onderarm. Daarna gaat u weer naar huis.
Na drie dagen komt u terug op de longfunctieafdeling. Dan wordt bekeken hoe uw lichaam op de tuberculine heeft gereageerd.
Geen huidreactie?
Is er niets te zien op de plaats waar u bent geprikt? Dan zijn er geen afweerstoffen in uw lichaam tegen de tuberkelbacterie. Dit betekent dat u niet besmet bent met de tuberkelbacterie.
Wel een huidreactie?
Hebt u een rood bultje of een kleine verdikking op uw onderarm? Dan heeft uw lichaam afweerstoffen aangemaakt tegen de tuberkelbacterie. Dit betekent dat u mogelijk besmet bent met de tuberkelbacterie.
Met zekerheid is dit niet te zeggen. Het kan er ook mee te maken hebben dat u ooit bent ingeënt tegen de tuberkelbacterie. Een inenting tegen tbc zorgt er namelijk ook voor dat er afweerstoffen in uw lichaam zijn.
Als de Mantouxtest laat zien dat er afweerstoffen zijn, is verder onderzoek nodig door een longarts.
TBC
Als u besmet bent met de tuberkelbacterie, wil dat niet zeggen dat u tbc hebt of zult krijgen. Meestal zorgen de afweerstoffen ervoor dat u niet ziek wordt.