Na een ongeluk of operatie kan pijn ontstaan op de plek waar eerst de wond zat. De oorzaak van deze pijn kan zijn dat zenuwtakjes in de huid zijn beschadigd. Het kan ook zijn dat de zenuwen beklemd raken als het litteken zich vormt en stugger wordt.
In sommige gevallen treedt de pijn direct na de verwonding op. Maar vaak begint de pijn pas na enkele weken. De huid kan dan soms wat verdoofd aanvoelen en wanneer de zenuwen zich gaan herstellen, begint de pijn. Het herstel van zenuwen kan lang duren en is vaak onvolledig. Dit kan ervoor zorgen dat de huid rond het litteken permanent gevoelig blijft.
Bij de ene operatie is het risico op littekenpijn groter dan bij de andere. Het risico dat u last krijgt van littekenpijn wordt ook groter als de wond direct na de ingreep erg pijnlijk is. Dit geldt ook als u een infectie of nabloeding krijgt.
Klachten
Littekenpijn voelt vaak brandend, tintelend of stekend aan. Het kan ook zijn dat u een soort elektrische schokjes voelt.
De huid rond het litteken kan overgevoelig zijn voor aanrakingen of kleding. De huid kan ook juist minder gevoelig zijn en verdoofd aanvoelen.
In sommige gevallen kan de huid rond het litteken verkleuren.
Diagnose
De arts stelt de diagnose littekenpijn op basis van uw verhaal en uw klachten. Het is belangrijk dat de arts tijdens het onderzoek ook mogelijke andere oorzaken van de pijn uitsluit. Zo kunt u ook last hebben van een infectie of kan er bijvoorbeeld na een liesbreukoperatie een nieuwe liesbreuk zijn ontstaan. In zulke gevallen is aanvullend onderzoek nodig.
Bij het onderzoek en de behandeling van littekenpijn zijn soms meerdere specialisten betrokken. Vaak zijn dit de pijnspecialist en chirurg.