ICD- paspoort
U krijgt een ICD paspoort. Dit is een pasje waar uw persoonlijke gegevens en de gegevens van de ICD op staan. Dit pasje moet u altijd bij u dragen. Mocht u bijvoorbeeld in een ander ziekenhuis terechtkomen, dan weet men daar ook welk type ICD u hebt en kan de ICD eventueel worden doorgemeten.
Sporten
Het dragen van een ICD is meestal geen reden om niet te sporten. Het is wel mogelijk dat u ondanks de ICD vanwege uw hartziekte bepaalde beperkingen houdt. Als u wilt sporten, is het daarom altijd nodig dat u dit bespreekt met uw cardioloog. In ieder geval moet u de eerste zes weken na het inbrengen rust houden.
Bouw uw sportactiviteiten geleidelijk op. Als u onzeker bent, geeft het u misschien een veilig gevoel om iemand mee te vragen die weet dat u een ICD hebt. Om meer zelfvertrouwen te krijgen, kunt u meedoen aan het hartrevalidatieprogramma van het WZA. U hebt hiervoor toestemming nodig van uw cardioloog.
Vanwege extra risico’s kunt u sommige sporten beter vermijden:
- Als u wilt zwemmen in open water, is het belangrijk dat u iemand bij u hebt. Stel dat u als gevolg van een hartritmestoornis buiten bewustzijn raakt, dan zou u kunnen verdrinken.
- Als u graag aan de waterkant vist, is het verstandig om een zwemvest te dragen.
- Contactsporten zoals judo, karate en boksen zijn af te raden, omdat u het risico loopt dat de ICD verschuift of beschadigd raakt.
- U kunt beter geen sporten doen waarbij u heel alert moet zijn, zoals parachutespringen of diepzeeduiken.
Ook voor andere lichamelijke activiteiten geldt dat u het meeste gewoon kunt doen. Als het om grote inspanningen gaat, overleg dan eerst met uw cardioloog.
Zon en sauna
Met een ICD kunt u gewoon zonnebaden of gebruikmaken van de zonnebank. Houd er wel rekening mee dat het hart zich in de hitte altijd extra moet inspannen. Ook is het bij bepaalde medicijnen tegen hartziekten verstandig om uit de zon te blijven. Als u een sauna wilt bezoeken, overleg dan altijd eerst met uw cardioloog.
Medische onderzoeken of ingrepen
Overleg van tevoren met uw cardioloog bij een van de volgende onderzoeken of ingrepen: MRI, diathermie, radiotherapie, een gal- of niersteenvergruizing, een grote medische ingreep. Laat het ook weten aan uw fysiotherapeut, tandarts of schoonheidsspecialist dat u drager bent van een ICD. Zij moeten erop letten dat apparaten met elektromagnetische velden niet in de buurt komen van uw ICD.
Magnetische straling
Een magneet kan de werking van de ICD beïnvloeden. Het is daarom belangrijk dat u niet in de buurt komt van apparaten met een magnetische werking. Blijf uit de buurt van grote luidsprekerboxen. Ook kunt u beter geen apparaten gebruiken met sterke elektromotoren. Buig ook niet over de dynamo van een auto als de motor loopt. Een televisie, magnetron en andere huishoudelijke apparaten vormen meestal geen risico. Veiligheidspoortjes in winkels kunt u zonder problemen passeren, maar blijf niet stil staan in het poortje. Sommige ICD’s geven een piepsignaal af wanneer u te dicht bij een magnetisch veld komt. Als u twijfelt, overleg dan met uw cardioloog of technicus cardio-implantaten.
Reizen
Wanneer u een ICD draagt, kunt u gewoon op reis. U moet wel met een aantal dingen rekening houden:
- Vergeet uw controlebezoeken niet bij de cardioloog of technicus cardio-implantaten. In het WZA is dit meestal twee keer per jaar. Deze controles zijn noodzakelijk om de juiste werking van de ICD te kunnen garanderen. Eventueel kunt u uw ICD vlak voor uw reis laten controleren. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij de polikliniek Cardiologie.
- Het is nuttig om voor uw vertrek na te gaan bij wie u op vakantie terecht kunt als u problemen met uw ICD zou krijgen. U kunt hierover informatie vinden op de website van de firma die uw ICD heeft geleverd. Ook kunt u tijdens uw controleafspraak navraag doen bij uw cardioloog of technicus cardio-implantaten. STIN (Stichting ICD dragers Nederland) heeft ook een website met adressen van ziekenhuizen in uw vakantiegebied die bekend zijn met uw ICD. Verder heeft STIN folders in verschillende talen waarin staat dat u een ICD heeft.
- Draag tijdens uw reis altijd uw ICD-paspoort bij u. Toon het pasje steeds bij veiligheidscontroles op luchthavens en laat u niet fouilleren met een metaaldetector. Ook kunt u beter niet door de detectiepoort lopen.
Seks
Een ICD staat seksueel contact niet in de weg. De kans dat de ICD tijdens het vrijen een schok afgeeft, is klein. Als de ICD toch een schok geeft, is dit voor uw partner niet gevaarlijk. Probeer eventuele angstgevoelens met uw partner te bespreken en neem uw tijd om te wennen aan de veranderde situatie.
Werken
Over het algemeen levert het geen problemen op om met uw ICD uw dagelijkse bezigheden weer op te pakken. Wanneer u weer kunt gaan werken, hangt af van het soort werk dat u doet, het verloop van uw herstel en uw hartziekte. In verband met de genezing van de wond is het aan te raden om in ieder geval tot aan uw eerste controlebezoek niet te werken.
Sommige werkterreinen brengen risico’s met zich mee:
- Als u werkt in een fabriek, in een krachtcentrale of in een bedrijf waar u in aanraking komt met grote generatoren of inductieovens, kan de apparatuur de werking van de ICD beïnvloeden. Het is mogelijk om uw werkplek te laten controleren op veiligheid. Uw werkgever of de Arbo-dienst kan hiervoor een aanvraag doen bij TNO, KEMA (Decra) of een andere keuringsinstantie.
- Als u beroepshalve gebruikmaakt van een auto, kan dit betekenen dat u niet al uw werkzaamheden meer kunt uitoefenen (zie Autorijden).
- Ook als u bouwvakker, glazenwasser of schilder bent en op grote hoogten werkt (bijvoorbeeld op een ladder), loopt u extra risico. Door een hartritmestoornis en duizeligheid zou u uw evenwicht kunnen verliezen en vallen.
De kans bestaat dat u vanwege uw ICD (gedeeltelijk) ander werk moet gaan doen. Bespreek met uw werkgever wat de mogelijkheden zijn. U bent verplicht binnen drie weken contact op te nemen met uw bedrijfsarts.
Autorijden
Hartpatiënten met een ICD mogen in Nederland gebruikmaken van de rijbewijzen van Groep 1 (A, B en B+E) voor privégebruik (code 100) en voor beperkt beroepsmatig gebruik (code 101). Het gebruik van de rijbewijzen van Groep 2 (C, C+E en D+E), het zgn. Groot Rijbewijs, is voor ICD-dragers uitgesloten. Kijk voor verdere informatie over autorijden op stin.nl
Uitzetten van de shockfunctie
Mocht u op een bepaald moment ernstig en ongeneeslijk ziek zijn, dan kunt u in overleg met uw cardioloog besluiten dat u bij eventuele levensbedreigende ritmestoornissen geen shocks wilt krijgen. In dat geval kan de shockfunctie van de ICD worden uitgezet. Meer informatie hierover vindt u op de site van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (folder ‘Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD) en het levenseinde’).