Als u poliklinisch onder behandeling bent bij een specialist van het WZA en u hebt naast een lichamelijke aandoening ook psychiatrische klachten, dan kan de specialist u verwijzen naar een psychiater van het WZA. Met de psychiater hebt u eerst een intakegesprek. Dit duurt meestal drie kwartier tot een uur. Over het algemeen is het intakegesprek voldoende om een behandelvoorstel te kunnen doen of een advies te kunnen geven. Soms volgt na het eerste gesprek nog een tweede gesprek. Als de psychiater het belangrijk vindt om uw levensverhaal te horen (biografie), kan daarvoor apart een afspraak worden gemaakt.
Iemand meenemen
Misschien vindt u het prettig om een vertrouwd iemand mee te nemen naar uw afspraak met de psychiater, bijvoorbeeld uw partner, een ouder of een volwassen kind. Die kan dan ook zijn of haar kijk op de situatie geven. Voor de psychiater is deze informatie vaak heel waardevol. Het is wel belangrijk dat het u niet belemmert om openlijk te vertellen wat er speelt en heeft gespeeld in uw leven. Het is dus van belang dat u iemand meeneemt die dit van u mag horen.
Het is logisch als u wat gespannen bent voor de eerste afspraak met de psychiater. Wij doen ons best om u op uw gemak te stellen. De meeste mensen zeggen achteraf dat het is meegevallen. Dat is bij u vast ook zo.
Brief huisarts en specialist
Na de intake laat de psychiater weten aan uw huisarts en eventueel de specialist die u heeft verwezen, wat haar bevindingen zijn. Ook worden zij op de hoogte gebracht van de behandelafspraken die met u zijn gemaakt of de adviezen die u hebt gekregen.