Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord dat sommige voedingsstoffen hoofdpijn kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan cafeïne houdende dranken, bepaalde kaassoorten en vetsin (glutamaat, wordt veel gebruikt in Chinees eten). Als je denkt dat jouw kind hoofdpijn krijgt door een bepaalde voedingsstof dan kun je dit uittesten (zo nodig met hulp van een diëtist). Je geeft je kind een tijd lang niet het voedingsmiddel en daarna bewust weer wel. De reactie van het kind zal je dan genoeg vertellen. Uit onderzoek blijkt echter dat maar weinig mensen met hoofdpijn op eten reageren.
Er zijn andere factoren die wel duidelijk verband hebben met hoofdpijn:
- Het drinken van grote hoeveelheden cafeïne-houdende dranken zoals koffie, thee, cola, ijsthee en energiedrank.
- Het missen en overslaan van maaltijden, bijvoorbeeld niet ontbijten.
- Te weinig drinken.
Tips en adviezen
Als je merkt dat je kind hoofdpijn krijgt dan kun je proberen dit te veranderen door de volgende tips/adviezen:
- Probeer het aantal cafeïne-houdende dranken zoveel mogelijk te beperken.
- Op tijd en voldoende eten is erg belangrijk. Het advies is om 3 hoofdmaaltijden en 3 tot 4 gezonde tussendoortjes te nemen per dag (Bron: Voedingscentrum).
- Zet de wekker een kwartier eerder als je merkt dat het ontbijt 'er bij in schiet'. Daarnaast kan het ook helpen om ’s avonds al zoveel mogelijk ontbijtspullen klaar te zetten; het meeneembrood voor school te smeren (bewaren in de koelkast) en de schooltas alvast in te pakken en klaar te zetten.
- Soms merk je pas aan het eind van de dag dat je kind te weinig gedronken heeft. Door een aantal dagen goed bij te houden hoeveel je kind drinkt, kun je nagaan of je kind voldoende binnen krijgt. Meet de hoeveelheden en schrijf het gelijk op. Als het kind wat ouder is kun je een extra flesje water meegeven voor op school.
- Het voedingscentrum adviseert om dagelijks de volgende hoeveelheid te drinken: Kinderen tussen 4 en 9 jaar: 1 liter. Kinderen tussen 9 en 14 jaar: 1 - 1,5 liter. Kinderen tussen 14 en 19 jaar: 1,5 liter.