De prostaat ligt onder de blaas, om de plasbuis heen. De prostaat maakt het vocht dat samen met de zaadcellen het sperma vormt. Dit vocht zorgt ervoor dat de zaadcellen lang genoeg in leven blijven om een eicel te bereiken.
Klachten
Een normale prostaat is ongeveer zo groot als een kastanje. In de loop van de jaren wordt de prostaat groter. Vanaf een jaar of vijftig kan de prostaat zo groot worden dat de plasbuis erdoor wordt dichtgedrukt. Er ontstaan dan problemen bij het plassen zoals:
- De urinestraal is minder krachtig.
- Vaak duurt het even voordat het plassen op gang komt.
- Na korte tijd moet u alweer plassen.
- ’s Nachts moet u vaak opstaan om te plassen.
- U heeft het gevoel dat de blaas niet helemaal leeg raakt.
- Lang nadruppelen.
Ook kunt u regelmatig last hebben van een blaasontsteking. Deze klachten zijn allemaal te verklaren doordat de vergrote prostaat de plasbuis dichtdrukt.
De behandeling
Bij een sterk vergrote prostaat wordt vaak gekozen voor een operatie via een verticale snede van ongeveer 10 centimeter in de onderbuik. De arts verwijdert via een opening in de blaas het overtollige prostaatweefsel. De buitenste schil (het kapsel) blijft zitten.
Deze operatie wordt een open adenomectomie volgens Hryntschak genoemd (adenomectomie betekent het vergrote gedeelte van de prostaat wegnemen).
Deze ingreep aan de prostaat heeft over het algemeen geen gevolgen voor de potentie en seksuele gevoelens. Wel kan na de operatie het sperma dat bij een zaadlozing vrijkomt, in de blaas terechtkomen. Dit plast u vervolgens uit. Dit kan geen kwaad, maar heeft wel gevolgen voor de vruchtbaarheid.