Situaties zoals een ziekenhuisopname kunnen gevoelens van angst oproepen. Hieronder geven we een aantal tips hoe u met deze angst kunt leren omgaan. Als u last blijft houden van angstgevoelens en deze gevoelens u belemmeren, zoek dan extra hulp. Bespreek het bijvoorbeeld met uw verpleegkundige. De verpleegkundige kan dan contact opnemen met een medisch maatschappelijk werker, psycholoog of geestelijk verzorger.
Praat er over
Angst wordt vaak groter als u het probeert weg te drukken. Erover praten kan helpen – met dierbaren, zorgverleners of willekeurige mensen. Als u merkt dat u elkaar angstig maakt: goed opgemerkt en goed om aan te pakken. Spreek het uit en zoek samen naar gespreksonderwerpen die meer lucht geven. Respecteer het ook als iemand even niet wil of kan praten. Schrijven kan helpen om dingen op een rijtje te zetten en afstand te nemen.
Angst zorgt ervoor dat we ons afsluiten. Verbinding zoeken met andere mensen is juist een manier om beter met angst te kunnen omgaan.
Beperk het volgen van nieuws
Ons brein telt gewoon alles op wat we tegen komen. Als we dus de hele dag door alleen zorgwekkende signalen binnenkrijgen, vergroot dat onze angst. Kijk nog maar 2 of 3 keer per dag naar het nieuws (en doe dat niet voordat u naar bed gaat). Zorg voor activiteiten en gespreksonderwerpen die niet over nare onderwerpen gaan. Hetzelfde geldt voor social media!
Helpende gedachtes
Als u merkt dat u last hebt van angstige gedachtes, kunt u ook helpende gedachtes opzoeken. Welke zinnetjes zou u tegen iemand zeggen om diegene gerust te stellen? Kunt u die ook voor uzelf gebruiken? Vaak zijn helpende gedachtes het beste als u ze zelf gelooft, als ze juist zijn én als ze de spanning omlaag brengen. Enkele voorbeelden:
- Angst is normaal, ik maak er het beste van.
- Ik bekijk het stap voor stap, dat is wat ik kan en dat is goed genoeg.
- De spanning die ik nu voel is niet constant: het verandert en wordt ook weer minder.
- We kunnen de toekomst niet voorspellen, we maken er gewoon het beste van.
Herinner u aan uw eigen veerkracht
In Nederland en de wereld gebeurt veel. Misschien heeft al voor veel hete vuren gestaan. Hoe bent u daar mee om gegaan? Wat deed u? Wat heeft u toen geholpen om uw hoofd koel te houden en te doen wat nodig was? En wat kunt u daar nu van gebruiken?