Hoe moet ik mijn wond verzorgen?
De verpleegkundige legt aan u en/of degene die de wond gaat verzorgen, uit hoe de wond verzorgd moet worden. Als de wond droog is, hoeft er in principe geen pleister meer op. Als er in het ziekenhuis een hechtpleister op de wond is geplakt, laat deze dan zitten. De hechtpleister laat na ongeveer 5 dagen vanzelf los.
De huid rondom de hechtingen ziet er de eerste twee weken wat geïrriteerd uit. Als de hechtingen verwijderd worden, zal de roodheid wat afnemen. Als het wondgebied rood blijft of erg gezwollen is, of er komt vocht uit wond, dan kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.
Wanneer mogen de hechtingen of nietjes eruit?
- Als er oplosbare hechtingen zijn gebruikt kunt u de knoopjes aan de boven-en onderkant van de wond na 2 tot 3 weken afknippen met een schone schaar. Trek niet aan de hechtdraad! U mag de knoopjes zelf afknippen, u kunt dit ook aan uw huisarts of verpleeghuisarts vragen.
- Als er nietjes bij het dichtmaken van de wond zijn gebruikt mogen deze na 2 weken na de operatie worden verwijderd. U kunt uw huisarts of verpleeghuisarts vragen de nietjes te verwijderen. U krijgt hiervoor een apart tangetje mee.
Hoe lang moet ik bloedverdunners gebruiken?
De eerste 6 weken na de operatie moet u bloedverdunners gebruiken om het risico op trombose of een longembolie te voorkomen. De uitleg over het gebruik van bloedverdunners krijgt u van de verpleegkundige of van de medewerker van de apotheek.
Wanneer mag ik weer douchen of in bad?
Als de operatiewond goed geneest kunt u meestal de 4e dag na de operatie weer douchen (met de pleister op de wond). U kunt pas weer in bad wanneer de operatiewond helemaal genezen is en de hechtingen verwijderd zijn.
Hoe lang moet ik met krukken of een rollator lopen?
We raden u aan om de eerste 4 tot 6 weken met 2 krukken of een rollator te lopen. Daarna kunt u zo’n 4 tot 6 weken met 1 kruk lopen. U neemt de kruk dan in de hand van de niet geopereerde kant. Probeer steeds wat verder of vaker te lopen, hou hierbij goed rekening met uw klachten.
Hoe kom ik met krukken de trap op?
- Als u naar boven gaat: zet eerst het niet geopereerde been op een trede. Zet het geopereerde been en de kruk op dezelfde trede.
- Als u naar beneden gaat: zet eerst de kruk op de trede en dan het geopereerde been. Daarna het andere been ernaast zetten.
Hoe lang blijft mijn been dik?
U zult merken dat uw been geleidelijk aan minder dik wordt. Dit duurt wel zo’n 6 tot 8 weken. ’s Avonds is uw been meestal het dikst. Om de zwelling te verminderen, is het verstandig om ’s ochtends en ’s avonds een uur lang met uw benen omhoog te zitten. U legt uw benen dan bijvoorbeeld op een stoel met een kussen.
U kunt ook uw matras aan het voeteneinde wat hoger maken door een kussen onder het matras te leggen. Door een ijspakking (in een handdoek gewikkeld) op uw geopereerde been te leggen kan de zwelling ook wat afnemen. Het is belangrijk om uw been goed af te wikkelen bij elke pas. De fysiotherapeut kan u voordoen hoe dit moet.
Hoelang blijft mijn heup pijn doen?
Bij ontslag uit het ziekenhuis bespreekt de orthopedisch chirurg met u welke pijnstillers u meekrijgt. De eerste 2 weken na de operatie kunt u nog wat pijn hebben. Dit is normaal. De pijn wordt vanzelf minder en na een maand of drie zult u weinig last meer hebben.
Het eerste jaar kunt u nog wel pijn hebben als u bijvoorbeeld een lange wandeling hebt gemaakt. Ook kunt u een tijdje last houden van een pijnlijk gevoel bij het lopen als u net bent opgestaan.
Hoe vaak moet ik oefeningen doen?
Tijdens uw opname bespreekt de fysiotherapeut met u hoe vaak en welke oefeningen u kunt doen om te oefenen.
Wat voor schoenen kan ik het beste dragen?
U kunt het beste stevige schoenen dragen met een brede hak. Schoenen met hoge hakken en slippers zijn de eerste drie maanden na de operatie ongeschikt.
Hoe moet ik in mijn slaap liggen?
U kunt de eerste 6 weken beter niet op uw geopereerde kant slapen. U kunt wel op uw andere zij liggen. Leg dan de eerste 2 weken een kussen tussen uw benen. Dit is belangrijk om de pijn te verlichten en/of om te voorkomen dat de heup uit de kom schiet.
Wanneer mag ik weer autorijden?
Wanneer u op controle bent bij de arts kunt u bespreken wanneer u weer mag autorijden. De controle afspraak is meestal na 6 weken.
Wanneer mag ik weer sporten?
- Fietsen: U mag na ontslag weer fietsen op een hometrainer. We adviseren u om pas weer buiten te fietsen als uw spieren goed hersteld zijn. Dit duurt meestal zo’n 8 weken.
- Zwemmen: U kunt met de arts bespreken wanneer u weer kan gaan zwemmen. Meestal is dit na zo’n 6 weken.
- Als u andere sporten wilt gaan doen dan fietsen of zwemmen, overleg dan eerst met uw huisarts, orthopedisch chirurg of fysiotherapeut.
Wanneer mag ik weer seks hebben?
Wanneer en op welke manier u weer seks mag hebben na de operatie, is afhankelijk van de wondgenezing en de operatietechniek. Overleg eerst met uw fysiotherapeut of orthopedisch chirurg.
Welke bewegingen mag ik wel en niet maken?
Het is belangrijk om de eerste 3 maanden na de operatie er rekening mee te houden dat u:
- Niet gaat lopen of draaien zonder hulpmiddel.
- Niet met uw benen over elkaar mag zitten.
- Niet mag hurken.
- Niet op een lage stoel of kruk mag zitten.
- Niet mag bukken met uw benen naast elkaar.
- Geen bijzondere (extreme) bewegingen te maken.
- Uw benen wat gespreid houdt als u zit of ligt.
U mag wel staan zonder een hulpmiddel, bijvoorbeeld bij het aanrecht. Let erop dat u niet per ongeluk gaat lopen of een draaibeweging gaat maken.
Zijn er aanpassingen in huis nodig?
Na de operatie is het prettig om thuis een stevige hoge rechte stoel met leuningen te hebben. Een toiletverhoger kan ook handig zijn, evenals handgrepen in de douche en toiletruimte. Met een ‘helping hand’ kunt u dingen van de grond oprapen, het is een soort knijper. Deze en andere hulpmiddelen kunt u zelf lenen of kopen bij thuiszorgwinkels of uitleenpunten van thuiszorgorganisaties.
Moet ik rekening houden met mijn eten?
Voor een goed herstel adviseren wij om gezond te eten, aangevuld met eiwitrijke voeding. Eiwit zit vooral in vis, peulvruchten, vlees, ei, zuivel en noten.