De elastomeerpomp is een ballon met verdovingsvloeistof. De pomp is aangesloten op een slangetje. Dit slangetje brengt de anesthesioloog of chirurg voor, tijdens of na de operatie in. Via dit slangetje krijgt u continu een bepaalde hoeveelheid pijnstillers. Als dit onvoldoende helpt, kunt u extra pijnstillers krijgen door op de bedieningsknop van de pomp te drukken.
Pijn is iets heel persoonlijks. U voelt alleen zelf hoeveel pijn u hebt en kunt dus zelf het beste beoordelen hoeveel pijnstilling er nodig is. Zodra u pijn begint te voelen, drukt u op de bedieningsknop van de pomp. Na ongeveer tien minuten kunt u al merken dat de pijn minder wordt. Houdt u daarna nog pijn, dan kunt u een uur na de eerste keer opnieuw op de knop drukken. Dit kunt u net zo vaak herhalen, totdat u de pijn goed kunt verdragen.
U houdt de pijnpomp twee of drie dagen.
Medewerker Acute Pijn Service
Iedere dag komt er een medewerker Acute Pijn Service (APS) bij u langs om te horen hoe het met de pijn is en of u last hebt van bijwerkingen, zoals sufheid, misselijkheid of jeuk. Als u heel weinig pijn hebt, wordt met u overlegd of de continue pijnstilling naar beneden kan. Zo krijgt u niet meer medicijnen dan u nodig hebt.
Als u tussentijds pijn hebt, laat dat dan weten aan een verpleegkundige van de afdeling.
Tasje
Als u niet in bed bent, draagt u de pomp in een heuptasje bij u. In bed kunt u de pomp bovenop uw deken of kussen leggen. Niet onder de deken, want de pomp is gevoelig voor warmte.