Het onderzoek vindt plaats op afdeling C2. U ligt op een onderzoeksbed en krijgt een ziekenhuisjasje aan. Vervolgens krijgt u plakkers op uw borst, deze zijn aangesloten op de monitor. Zo kunnen we tijdens en na de behandeling uw hartritme controleren. Als voorbereiding op het roesje krijgt u een infuusnaald ingebracht, meestal in uw onderarm of hand. Ook wordt uw bloeddruk gemeten.
Vlak voor het onderzoek wordt uw keel verdoofd met wat gel. Door de infuusnaald krijgt u vervolgens het slaapmiddel toegediend. U valt langzaam in slaap. Als u diep genoeg slaapt, brengt de arts de buigzame slang via uw mond in uw slokdarm en start het onderzoek. Vanuit de slokdarm zijn het hart en de grote lichaamsslagader goed te bekijken en te onderzoeken. In de slang is een klein apparaatje ingebouwd dat geluidsgolven zendt. De teruggekaatste geluidsgolven worden zichtbaar op een beeldscherm. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. De slang kan via de slokdarm dicht bij het hart worden gebracht, waardoor bepaalde structuren beter in beeld gebracht kunnen worden dan bij een gewoon echo-onderzoek.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een cardioloog met assistentie van een hartfunctielaborant. Het roesje wordt toegediend door een sedatiepraktijkspecialist.