Niet eten of drinken
Voor het onderzoek moet u 'nuchter' zijn. Dit betekent dat u een aantal uren voor het onderzoek niets meer mag eten of drinken. Let op: Als u niet nuchter bent, gaat het onderzoek niet door!
Als het onderzoek in de ochtend is (tussen 8 en 12 uur)
- Vanaf 24.00 uur de avond voor het onderzoek mag u niet meer eten.
- De ochtend van het onderzoek mag u tot 6.00 uur heldere vloeistoffen drinken: water, thee, zwarte koffie en ranja. U mag géén melk of andere zuivelproducten gebruiken (ook niet in de koffie of de thee) en géén vruchtensap. Daarna mag u tot het onderzoek niets meer drinken.
- Eventuele medicijnen kunt u innemen met een slokje water.
Als het onderzoek in de middag is (tussen 12 en 17 uur)
- De dag van het onderzoek mag u tot 6.00 uur een of twee beschuiten met jam of appelstroop zonder boter eten. Daarna mag u tot het onderzoek niets meer eten.
- De dag van het onderzoek mag u tot 10.00 uur heldere vloeistoffen drinken: water, thee, zwarte koffie en ranja. U mag géén melk of andere zuivelproducten gebruiken (ook niet in de koffie of de thee) en géén vruchtensap. Daarna mag u tot het onderzoek niets meer drinken.
- Eventuele medicijnen kunt u innemen met een slokje water.
Stoppen met bloedverdunners
Slikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan geldt:
- 3 dagen van tevoren stoppen met Sintrom (acenocoumarol), tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken
- 5 dagen van tevoren stoppen met Marcoumar (fenprocoumon), tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken
- in overleg met uw arts 48 uur van tevoren stoppen met DOAC: Rivaroxaban (Xarelto), Apixaban (Eliquis), Daibigratan (Pradaxa)
- met Plavix of Persantin alléén stoppen in overleg met uw arts
Uw arts bespreekt met u wanneer u weer kunt beginnen met het innemen van bloedverdunners. Over het algemeen is dat zo snel mogelijk na het onderzoek.
Als u vragen hebt over het stoppen met bloedverdunners, neem dan contact op met uw huisarts of met de polikliniek Longgeneeskunde.
Voorbereidingen in verband met sedatie (verdoving)
- In verband met de sedatie (verdoving) vragen we u om van tevoren thuis een gezondheidsvragenlijst in te vullen.
- Het kan nodig zijn dat u enige tijd voor het onderzoek naar het spreekuur gaat van de sedationist (degene die de verdoving toedient).
- Vanwege de sedatie kunt u na het onderzoek niet zelf terug naar huis rijden. Regel daarom van tevoren dat iemand u na afloop naar huis brengt.
Zwanger of allergisch voor medicijnen?
Als u zwanger bent of allergisch voor bepaalde medicijnen of verdovingsmiddelen, is het belangrijk dat de longarts dit weet. Wilt u dat dan uiterlijk een dag voor het onderzoek doorgeven aan de polikliniek Longgeneeskunde?
Kleding
Het is handig en comfortabel om tijdens het onderzoek een (t-)shirt met korte mouwen te dragen. Wilt u dit van huis meenemen?