Obductie is een onderzoek op een overleden persoon. Obductie wordt ook wel sectie of autopsie genoemd. De obductie wordt gedaan door een patholoog, dit is een arts die gespecialiseerd is in deze vorm van onderzoek.
Een obductie wordt meestal gedaan om de doodsoorzaak vast te stellen. Het is niet altijd duidelijk waaraan iemand precies is overleden, zeker als dit acuut gebeurd is. Ook kan het zijn dat nabestaanden of de artsen willen weten hoe een (al bekende) ziekte en de daaropvolgende dood precies zijn verlopen. De obductie is dan een belangrijk hulpmiddel om te onderzoeken wat er in de laatste levensfase met een patiënt is gebeurd.
Daarnaast kan de informatie die een obductie oplevert artsen helpen om kritisch naar de door hen ingestelde behandeling te kijken. Dat is niet meer van betekenis voor de patiënt zelf, maar wel voor andere patiënten.
De behandelend arts of de arts die het overlijden heeft vastgesteld moet aan de nabestaanden om toestemming voor obductie (sectie) vragen. Bij een obductie onderzoekt een patholoog het lichaam van de overledene. Hierbij worden de organen in de borst- en buikholte onderzocht. Als ook hersenen worden onderzocht, vermeldt de arts dit op het aanvraagformulier en wordt de naasten hiervoor apart om toestemming gevraagd.
Obductie wordt gedaan in het UMCG of het Martini Ziekenhuis.
Nabestaanden
Als nabestaanden hebt u het recht zelf om een obductie te vragen. U kunt dit met de arts bespreken. U kunt als nabestaanden bezwaar hebben tegen een volledige obductie en een geringere omvang van de obductie bepalen. Aan de obductie zijn voor u als nabestaanden géén kosten verbonden.
Onder nabestaanden wordt verstaan:
- de echtgeno(o)t(e) van de overledene
- de officieel geregistreerde partner van de overledene
- de (aanwezige) bloedverwanten
- de (aanwezige) meerderjarige erfgenamen
- personen die op een andere manier verantwoordelijk zijn, bijvoorbeeld een voogd.
De omstandigheden waarin emoties van verdriet veelal overheersen, maken het soms moeilijk om met wedervragen te komen, terwijl ze toch belangrijk zijn om te kunnen bepalen of u wel of niet een obductie wilt laten verrichten.
Voor meer en uitgebreide informatie over obductie verwijzen wij u naar de website van het UMCG /Pathologie.