Een persisterend foramen ovale (PFO) is een klein gaatje in het tussenschot (septum) van de hartboezems (atrium). Dit gaatje speelt een belangrijke rol in de bloedsomloop van de ongeboren baby.
Gelijk na de geboorte sluit dit gaatje zich meestal vanzelf. Bij ongeveer 15% van alle Nederlanders sluit het gaatje onvolledig, waardoor het foramen ovale 'persisteert' (open blijft). Per persoon kan de grootte of de vorm van het gaatje verschillen.
Door het gaatje kan bloed van de linker naar de rechter boezem stromen. Dit kan gebeuren bij drukverhogende momenten zoals persen, sporten of vliegen.
Op de afbeelding ziet u: A. Linkerkamer B. Rechterkamer C. Boezems Zuurstofrijk bloed = rood Zuurstofarm bloed = blauw
|
|
Klachten
Van de PFO zelf heeft u geen klachten. In zeldzame gevallen kunnen er kleine bloedpropjes door dit gaatje stromen. Deze bloedpropjes worden niet opgevangen door de filterfunctie in de longen waardoor er een herseninfarct kan ontstaan. Het is goed om te weten dat lang niet elk herseninfarct wordt veroorzaakt door een PFO. Om te beoordelen of een PFO de oorzaak is van een herseninfarct, worden er een aantal onderzoeken gedaan. Afhankelijk van deze onderzoeken kan de cardioloog besluiten of u in aanmerking komt voor een sluiting van de PFO.
Samen beslissen
U bepaalt samen met uw arts of u behandeld wilt worden aan de PFO. Hiervoor is het belangrijk dat u goed wordt geïnformeerd, want het gaat over uw behandeling en uw kwaliteit van leven. Er zijn enkele vragen die u aan de arts kunt stellen om een besluit te kunnen nemen:
- Wat zijn mijn mogelijkheden?
- Wat zijn de voor- en nadelen van deze mogelijkheden?
- Wat betekent dit voor mijn situatie?