Medisch psychiatrische unit (MPU)

  • Openingstijden
    24 uur per dag, 7 dagen per week
  • Afspraak maken? Vragen?
    (0592) 32 57 25 (bij geen gehoor 32 55 10 / 32 55 12)
    psychiatrie@wza.nl
  • Afdelingsnummer: 0
Medisch psychiatrische unit (MPU)

Medisch psychiatrische unit

Het is mogelijk dat u in het ziekenhuis bent opgenomen en naast uw lichamelijke problemen psychiatrische klachten hebt. Het kan gaan om psychiatrische klachten zoals een depressie of angststoornis waar u al last van had vóór uw opname. Het is ook mogelijk dat u door een operatie of andere behandeling psychiatrische problemen krijgt, bijvoorbeeld een delier. Soms zijn uw lichamelijke problemen onderdeel van een psychiatrische aandoening, zoals gevaarlijk ondergewicht bij anorexia. 

Als u op een gewone afdeling niet de zorg kunt krijgen die u nodig hebt, kunt u terecht op de medisch psychiatrische unit (MPU). Deze verpleegafdeling is gespecialiseerd in de zorg voor patiënten die zowel lichamelijke als psychiatrische klachten hebben.

Behandeling

Tijdens uw opname op de MPU is de psychiater eindverantwoordelijk voor uw behandeling. Samen met u stelt de psychiater een behandelplan op. Hierin staat onder andere beschreven wat het doel is van uw opname op de MPU. De psychiater loopt iedere dag visite en bespreekt met u hoe het gaat met de behandeling van zowel uw lichamelijke als psychiatrische klachten. De verpleegkundigen zorgen voor de dagelijkse begeleiding. 

Er lopen regelmatig co-assistenten mee met de psychiater. Dit zijn artsen in opleiding die on­der verantwoordelijkheid van de psychiater bepaalde taken uitvoeren. Als u bezwaar hebt tegen de aanwezigheid van een co-assistent, kunt u dit aangeven. Er wordt dan rekening mee gehouden.

Voorzieningen

Samen met de verpleegafdeling Interne geneeskunde vormt de MPU afdeling A1. De MPU bestaat uit vier eenpersoonskamers met elk een eigen toiletruimte. Er is een gemeenschappelijke badkamer met een douche. Op uw kamer hebt u (zonder extra kosten) de beschikking over een televisie en een draadloze internetverbinding (Wifi). U kunt uw eigen mobiele telefoon gebruiken. Samen met andere patiënten kunt u in een gemeenschappelijke ruimte eten of bijvoorbeeld televisiekijken.

Open afdeling

De MPU is een open afdeling, maar de mogelijkheid bestaat om de MPU met klapdeuren af te scheiden van de rest van afdeling A1. Ter wille van de rust op de afdeling gaan de deuren soms dicht. U kunt de deuren dan wel zelf open­doen. Als u van de afdeling weg wilt, bijvoorbeeld om naar het verpleegplein te gaan, wordt u verzocht dat te melden bij een verpleegkundige.