Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van vitiligo.
- De genetische theorie; volgens deze theorie zou vitiligo een erfelijke ziekte zijn. Vitiligo komt vaak voor bij verschillende personen binnen één familie.
- De auto-immuuntheorie; het afweersysteem reageert tegen weefsels en/of cellen van het eigen lichaam. Bij vitiligo betekent dit dat deze afweerreactie de eigen pigmentcellen vernietigd.
- De neurogene theorie; uiteinden van zenuwen scheiden bepaalde schadelijke stoffen uit. Deze stoffen vertragen de vorming van melanine (huidpigment) en verbleken pigmentcellen.
- De melanocyten vernietigingstheorie; de pigmentcellen worden vernietigd door stoffen die ook nodig zijn voor de vorming van melanine (huidpigment). Normaal bestaat er een beschermingsmechanisme dat deze stoffen onschadelijk maakt. Bij vitiligo zou dit beschermende mechanisme zijn ontregeld.
Voor elk van de bovengenoemde theorieën is wel wat wetenschappelijke bewijsmateriaal geleverd. Daarom wordt aangenomen dat er sprake is van een zogenaamde ‘convergentie-theorie’. Dit betekent dat bovengenoemde oorzaken zowel onafhankelijk als versterkend van elkaar werken. Met uiteindelijk hetzelfde resultaat: verlies van pigmentcellen.
Risicofactoren
Sommige factoren kunnen vitiligo uitlokken, als u er al een veronderstelde aanleg voor hebt. Deze factoren zijn onder andere ernstige emotionele spanningen, zonnebrand, ernstige ziekten, operaties, zwangerschap, bevalling en lichamelijk letsel.