Aan het begin van de zwangerschap wordt met een termijnecho de uitgerekende datum berekend. Deze termijnecho wordt gemaakt tussen de 10e en 12e week van de zwangerschap. Alle kinderen groeien tot 12 weken in hetzelfde tempo, daarom is die termijn heel betrouwbaar. Deze uitgerekende datum wordt later in de zwangerschap niet meer aangepast.
De meeste vrouwen bevallen niet precies op de uitgerekende datum. Een normale zwangerschapsduur is tussen 37 en 42 weken.
Serotiniteit
Als een kind na een zwangerschapsduur van meer dan 42 weken wordt geboren, spreken we van serotiniteit. Vanaf 41 weken spreken we van naderende of dreigende serotiniteit. Als de controles van moeder en kind goed zijn, is zowel inleiden bij 41 weken als afwachten tot 42 weken beide een verantwoorde keuze. Dat blijkt uit onderzoek. Dit maakt dat je als zwangere naast afwachten tot 42 weken ook de mogelijkheid krijgt om vanaf 41 weken ingeleid te worden. Deze opties bespreekt de verloskundige met je.
Gevolgen
Bij (dreigende) serotiniteit kan er soms sprake zijn van een minder goed werkende placenta (moederkoek). De baby krijgt dan geleidelijk aan minder voeding. Ook de hoeveelheid vruchtwater wordt langzamerhand minder. Verder is de kans bij deze termijn groter dat er ontlasting van de baby (meconium) in het vruchtwater komt. In zeer zeldzame gevallen krijgt de baby te weinig zuurstof, dit is schadelijk voor de baby.