Menstruatiecyclus
De periode van de 1e dag van de menstruatie tot de 1e dag van de volgende menstruatie noemen we de menstruatiecyclus. Gemiddeld duurt zo'n cyclus 28 dagen. De rijping van een follikel duurt bij de ene vrouw langer dan bij de andere. De tijd tussen de eisprong en de menstruatie is 12 tot 14 dagen. De menstruatie zelf duurt meestal niet langer dan 7 dagen.
Bij de menstruatiecyclus spelen hormonen een belangrijke rol.
Rijping van de follikel
Al bij haar geboorte heeft een vrouw alle eicellen in haar eierstokken. Deze eicellen zijn nog onrijp. Onder invloed van het hormoon FSH ontstaan er blaasjes (follikels) waarin de eicellen kunnen rijpen. Tijdens elke menstruatiecyclus groeien er verschillende follikels. Over het algemeen is er slechts 1 follikel die na verloop van tijd openbarst, de dominante follikel.
De follikels die groeien, maken het hormoon oestrogeen aan. Oestrogeen zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder dikker wordt en dat de baarmoedermond helder slijm gaat maken.
Eisprong
Onder invloed van het hormoon LH wordt de dominante follikel steeds groter en barst op een gegeven moment open. Dit is het moment van de eisprong. De eicel komt vanuit de eierstok in de eileider terecht. In de eileider kan de eicel worden bevrucht.
Heel soms barsten er 2 follikels open. Als beide eicellen vervolgens worden bevrucht, kan er een twee-eiige tweeling ontstaan.
- Sommige vrouwen weten dat zij een eisprong krijgen, omdat zij helder slijm uit de vagina verliezen. Ook kun je de eisprong voelen, als je halverwege de menstruatiecyclus een korte tijd (vrij hevige) buikpijn hebt.
Rijping van het baarmoederslijmvlies
Na de eisprong rijpt het slijmvlies van de baarmoeder verder, zodat een bevruchte eicel zich kan innestelen. Het hormoon progesteron bevordert het verder rijpen van het baarmoederslijmvlies.
Menstruatie
Als de eicel niet is bevrucht, laat het baarmoederslijm na ongeveer 14 dagen los en begint de menstruatiecyclus opnieuw.