De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is ijzertekort.
Daarnaast kunnen oorzaken zijn:
- Tekort aan vitamine B12.
- Tekort aan foliumzuur.
- Een chronische ziekte.
- Een erfelijke afwijking.
Om genoeg bouwstoffen binnen te krijgen is gezond en afwisselend eten belangrijk.
Voedingsmiddelen met veel ijzer zijn:
- Vlees, vis, eieren en tahoe.
- Graanproducten zoals volkorenbrood, roggebrood, volkoren beschuit, volkorenkoeken, havermout, volkorenmacaroni en volkorenspaghetti.
- Peulvruchten zoals kapucijners, witte- en bruine bonen, erwten of linzen.
- Noten, pinda’s en dus ook pindakaas, sesampasta en notenmoes.
- Appelstroop en huishoudstroop.
- Gedroogd fruit zoals vijgen, abrikozen, tutti-frutti, krenten en rozijnen.
Vitamine C
Om de opname van ijzer in de darmen te bevorderen is het goed om te weten dat Vitamine C de ijzeropname bevordert. We raden je aan om bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten zoals groente, fruit of vruchtensap te nemen.
Let op: melk(producten), thee/koffie en zemelen remmen de opname van ijzer. Gebruik deze producten niet tegelijk met de maaltijd, maar neem ze ongeveer 1 uur na de maaltijd.