Hoe vaak voeden?
Na de eerste 2 - 3 dagen kun je gaan voeden als de baby erom vraagt. Als de baby smakt, likt, wakker wordt, om zich heen kijkt of met zijn handjes beweegt, is dit vaak een vraag om voeding. Overdag is dit meestal om de 2 - 3 uur, 's avonds vaak om de 1,5 - 2 uur. ’s Nachts is het meestal om de 3 - 4 uur. Zo komen de meeste baby's aan zo'n 8 voedingen per 24 uur.
Geen baby is hetzelfde. Daarom is het heel belangrijk dat je de signalen van je kind leert herkennen. Sommige baby's vragen bijvoorbeeld om 6 voedingen. Als de baby voldoende plast en voldoende in gewicht aankomt, is dat geen probleem. Bekijk ook eens deze video.
Clustervoeden
Veel baby’s willen na de eerste week ’s avonds vaker gevoed worden. Dit heet ‘clustervoeden’. Het houdt in dat de baby gedurende een aantal uren steeds met korte tussenpozen wil drinken. Het is een normaal verschijnsel en heeft bovendien als voordeel dat de borsten goed leeggedronken worden. Hoe leger de borst, hoe vetter de melk is. En veel vette melk geeft een goede bodem aan de baby om in de nacht langer te slapen.
Doorslapen
Wanneer je baby 's nachts gaat doorslapen, is moeilijk te voorspellen. Dit verschilt van kind tot kind. De meeste baby's hebben de eerste 3 - 6 maanden 's nachts nog een voeding nodig.
Voldoende melk
Als jouw baby borstvoeding krijgt is nooit te veel. De samenstelling van de voeding past zich aan als er vaker gevoed wordt.
Je baby krijgt genoeg voeding als:
- je 6 tot 8 natte luiers hebt (vanaf de 4e dag na de geboorte).
- je 2 tot 5 keer per dag poepluiers hebt. Maar je baby kan ook zomaar 1 of 2 dagen niet poepen.
- je voeding geeft wanneer de baby erom vraagt.
- de baby met open ogen drinkt en hoorbaar slikt.
- Je borsten na het voeden goed leeg zijn. De borsten voelen soepel aan, en je merkt een duidelijk verschil tussen je borsten voor en na de voeding.
- Je baby een wakkere indruk maakt.
- Je baby goed groeit.
Vitamine K
Vitamine K is onder andere belangrijk voor een goede bloedstolling. Daarom adviseren we baby's die borstvoeding krijgen, ook extra vitamine K te geven. (Vitamine K wordt toegevoegd aan kunstvoeding.)
Het advies is:
- 1 milligram (mg) vitamine K in de eerste uren na de geboorte.
- Daarna tot en met de 3e maand (= 12 weken) 150 microgram (mcg) vitamine K per dag.
Dit geldt ook voor baby’s die voor meer dan de helft borstvoeding krijgen.
Stuwing
Een paar dagen na de geboorte (meestal rond de 3e of 4e dag) kun je last krijgen van stuwing. Stuwing is een natuurlijk verschijnsel en verdwijnt ook weer vanzelf. Meestal na een paar dagen, soms duurt het iets langer. Het is een teken dat de melkproductie goed op gang komt.
Stuwing ontstaat door een verhoogde toevoer van bloed naar je borsten. Dit zorgt voor extra aanmaak van melk. Als je de baby de eerste 2 - 3 dagen vaak hebt aangelegd, is de baby meestal ervaren genoeg om de toegenomen hoeveelheid melk weg te drinken. Naarmate je baby meer drinkt, heb je minder last van de stuwing en zullen je borsten minder gespannen zijn. Voeden op verzoek, kan dus ook op verzoek van de moeder zijn.
Na 2 tot 3 weken zal je merken dat je borsten veel minder vol voelen dan eerder. Dat is een goed teken, de vraag en het aanbod zijn dan mooi op elkaar afgestemd en je borsten weten wat ze moeten doen. Er staan geen hoeveelheden van te voren meer klaar, maar de melk wordt ter plekke gemaakt als de baby er om vraagt.
Bijvoeding
Met bijvoeding bedoelen we alles wat een baby naast borstvoeding binnen krijgt, dus ook water. Dorst is de belangrijkste prikkel voor een baby om aan de borst te willen drinken. Als je bijvoeding geeft, loop je het risico dat de melkproductie niet goed op gang komt of terugloopt.
Je mag je baby alleen bijvoeden op medische indicatie. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn: je kindje komt onvoldoende aan of valt te veel af, of je kindje heeft een te laag of een te hoog geboortegewicht. Als bijvoeding noodzakelijk is, wordt altijd gestart met kolven. Op die manier wordt de borstvoeding zo snel mogelijk op gang gebracht, zodat je kindje met eigen melk kan worden gevoed.