Kortdurende opname
Als u na een opname in het ziekenhuis tijdelijk 24-uur verzorging nodig hebt voordat u weer naar huis kunt, komt u mogelijk in aanmerking voor een kortdurend verblijf in een zorginstelling. Dit heet een eerstelijnsverblijf (ELV) en wordt betaald door uw basisverzekering. U hoeft geen eigen bijdrage te betalen. In overleg met uw arts stelt de transferverpleegkundige vast of een eerstelijnsverblijf iets voor u is.
Langdurige opname
Misschien kunt u na uw ziekenhuisopname niet meer naar huis en is een langdurige (of definitieve) opname nodig in een zorginstelling. Om een opname mogelijk te maken, moet eerst officieel worden vastgesteld dat u deze zorg inderdaad nodig hebt (indicatiestelling). Het stellen van een indicatie gebeurt door het CIZ. In sommige situaties kan de indicatiestelling worden aangevraagd door een transferverpleegkundige.
Een langdurige opname in een zorginstelling wordt grotendeels vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Daarnaast moet u meestal een eigen bijdrage betalen. Hoeveel dat is, hangt vooral af van uw inkomen. De hoogte van uw eigen bijdrage wordt bepaald door het CAK.
Geriatrische revalidatiezorg
Het is mogelijk dat u na uw ziekenhuisopname niet meteen naar huis kunt, maar eerst moet revalideren, bijvoorbeeld omdat u met behulp van fysiotherapie weer moet leren lopen. U kunt dan tijdelijk worden opgenomen in een verpleeghuis. Dit heet geriatrische revalidatiezorg en wordt betaald uit uw basisverzekering. U hoeft geen eigen bijdrage te betalen.
De transferverpleegkundige bepaalt in overleg met uw arts of u hiervoor in aanmerking komt. (Geriatrische revalidatiezorg is niet alleen bedoeld voor oudere patiënten.)
Eigen keuze
Als u recht hebt op zorg in een zorginstelling, bespreekt de transferverpleegkundige met u waar u het liefst naartoe gaat. Als hier geen plaats is, zoeken we in overleg met u naar een alternatief.