OFO is de afkorting van het oriënterend fertiliteitsonderzoek. Het bestaat uit verschillende onderzoeken met als doel stoornissen op te sporen die het ontstaan van een zwangerschap in de weg kunnen staan. Je komt voor het OFO in aanmerking als je na 1 jaar onbeschermd seksueel contact niet zwanger bent geworden.
Bij het OFO onderzoeken we stap voor stap de mogelijke oorzaken voor het uitblijven van een zwangerschap. Zo onderzoeken we:
- de zaadcellen
- de aanwezigheid en kwaliteit van een eisprong
- het slijm van de baarmoederhals
- de doorgankelijkheid van de eileiders.
Spontaan zwanger
Als je regelmatig onbeschermd seksueel contact hebt, is de kans dat je binnen 1 jaar zwanger wordt, ongeveer 80 procent. Deze kans wordt kleiner als je ouder wordt.
In elke menstruatiecyclus is de kans op zwangerschap ongeveer 10 tot 15 procent. De kans is het grootst bij seksueel contact rondom de vruchtbare periode. Dit is ongeveer 14 dagen voor de te verwachten menstruatie. Als je langere tijd onbeschermd seksueel contact hebt maar niet zwanger wordt, wordt de kans op een zwangerschap kleiner. Toch blijft de kans dat je zwanger wordt meestal nog wel bestaan, afhankelijk van de oorzaak.
Ongeveer 1 op de 6 paren die graag een kind willen, heeft problemen met zwanger worden. Van deze paren blijft in Nederland ongeveer 5 procent uiteindelijk ongewild kinderloos.
Kansberekening
De oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap ligt net zo vaak bij de vrouw als bij de man. En in net zoveel gevallen ook bij beiden. Bij 10 procent wordt uiteindelijk geen oorzaak gevonden.
De leeftijd van de vrouw is een zeer belangrijke factor bij het wel of niet zwanger raken. Na de afronding van het OFO worden de bevindingen verwerkt in een rekenmodel. Dit model berekent de kansen op een spontane zwangerschap in de eerstvolgende 12 maanden. Het advies van de gynaecoloog (afwachten of behandelen) wordt hierdoor bepaald.