Naar hoofdinhoud Naar footer

Het maken van foto's en film

Als je bij de bijzondere momenten rondom de geboorte van je kind foto’s wilt maken of laten maken, dan is dat onder voorwaarden mogelijk. Want goede zorg en veiligheid voor moeder en kind gaan bij ons altijd voor!

De spelregels voor iedereen

Je brengt géén medische handelingen in beeld, zoals een inwendig onderzoek, infuusprikken of een acute situatie met veel bloedverlies.

  • Je brengt géén beeldschermen in beeld waarop je de patiëntengegevens kunt zien.
  • Je mag niet filmen.
  • Je mag geen geluidsopnamen maken.
  • Je houdt je aan de aanwijzingen van onze zorgverleners. 
  • Je zorgt ervoor dat er geen andere patiënten op de foto komen. Dat is hun recht op privacy. 
  • Je zet geen zorgverleners op de foto, behalve als ze je toestemming hebben gegeven.
    En je mag deze foto alleen op social media (zoals Insta) zetten als daar ook toestemming voor is gegeven.
  • Als de situatie het nodig maakt, moet je stoppen met fotograferen. Je vertrekt ook zodra een van onze medewerkers dat vraagt. 

Geboortefotograaf
Je kunt een professionele geboortefotograaf inhuren om bij de bevalling foto’s te maken. Maar ook die moet zich volledig aan de spelregels houden. En ook voor de fotograaf geldt: als het nodig is – vanwege het verloop van de bevalling, in het belang van moeder en kind – moet de fotograaf de verloskamer soms verlaten. Bespreek dit vooraf met de fotograaf. 

Wanneer je gebruik wilt maken van een geboortefotograaf willen we dit vóór de bevalling weten. We kunnen dan de regels bespreken en er kan een overeenkomst getekend worden. Het is mogelijk dat je (pas) tijdens de bevalling voor het eerst in het WZA komt. Laat ons dan zo snel mogelijk weten dat je gebruik wilt maken van een geboortefotograaf, zodat de overeenkomst alsnog getekend kan worden.

In de verloskamers

Bij de bevalling in een verloskamer van het WZA geldt het volgende:

  • Natuurlijk kun je altijd een WZA-medewerker in de verloskamer vragen om een paar foto’s te maken. Dat doen we graag!
  • Je partner mag tijdens de bevalling zelf foto’s maken. Dan gelden de spelregels die we al noemden. De belangrijkste regel is: stoppen en opzij gaan zodra een zorgverlener dat zegt. Goede zorg bij de bevalling gaat vóór.

Bij een keizersnede

Bij de bevalling die ongepland eindigt in een keizersnede op de operatiekamer, gelden de volgende afspraken:

  • Zodra het kan, wil een van onze medewerkers natuurlijk foto’s voor je maken. 
  • Als jullie een geboortefotograaf hebben en er sprake is van een spoedkeizersnede, moeten de anesthesioloog en de gynaecoloog de fotograaf nadrukkelijk toestemming geven om mee te gaan naar de operatiekamer voor het maken van foto's. 
    De geboortefotograaf moet kunnen aantonen dat de fotograaf bekend is met de hygiënemaatregelen zoals die gelden op een operatiekamer. 

Bij de bevalling via een geplande keizersnede, gelden de volgende afspraken:

  • Zodra het kan, wil een van onze medewerkers natuurlijk foto’s voor je maken. 
  • Wil je gebruik maken van een geboortefotograaf? Bespreek dit ruim van tevoren met de behandelaar (de gynaecoloog of verloskundige). 
    De bevalling moet zo goed en veilig mogelijk verlopen. Daarom vinden wij het erg belangrijk dat een geboortefotograaf bekend is met de ruimte- en hygiënemaatregelen op de operatiekamer. Wij adviseren een rondleiding met instructies op de operatiekamer te regelen voor de geboortefotograaf. Dan is de kans groter dat we de geboortefotograaf kunnen toelaten op de operatiekamer. 

Bij iedere keizersnede geldt: Als we de geboortefotograaf toegang tot de operatiekamer weigeren, doen we dat in het belang van de zorg voor moeder en kind. Daar gaan we verder niet over in discussie.