Transformatieplan Herstelgerichte zorg goedgekeurd
Revalidatiecentrum Icare Boshof, zorg- en expertisecentrum Interzorg Anholt en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) gaan intensief samenwerken om de revalidatie- en herstelzorg anders te organiseren. De juiste zorg op de juiste plek, is het uitgangspunt. Met als doel deze zorg ook in de toekomst beschikbaar te houden. Icare, Interzorg en het WZA hebben daarvoor een gezamenlijk plan geschreven dat is goedgekeurd door Zilveren Kruis en VGZ. Daarmee ontvangt opnieuw een Drents samenwerkingsinitiatief geld vanuit het Integraal Zorg Akkoord (IZA).
“Het is heel fijn dat de zorgverzekeraars meegaan in de beweging die we in Drenthe maken”, zegt Peter van der Noord, bestuurder van Interzorg. “Dat helpt ons.” Al zegt hij er tegelijk bij dat die beweging sowieso niet meer stopt. “We gaan met drie organisaties samen de revalidatie- en herstelzorg anders inrichten. Daarbij kijken we veel meer naar de vraag van onze inwoners, cliënten of patiënten. Hoe kunnen we daarop aansluiten?” Het is ook noodzakelijk om de zorg te veranderen, zegt Hans Mulder, raad van bestuur van het WZA. “De zorgvraag groeit met 4% en de arbeidsmarkt krimpt. Dat kunnen we alleen opvangen door onze mensen en expertise met elkaar te delen.”
Herstelgerichte zorg in de regio
In het plan staat ‘zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan’. Dat kan mede dankzij zorg op afstand. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van digitale hulpmiddelen of telemonitoring. Of met hulp uit de eigen omgeving. “Want er is niet altijd professionele zorg nodig”, zegt Dennis van Achthoven, directeur-bestuurder van Icare. Hij ziet daar ook al mooie voorbeelden van in de regio. Waar mensen uit de eigen omgeving of buurt hulp bieden en de zorg alleen wordt ingezet als het echt nodig is. “Dat maakt mensen veel minder afhankelijk van zorgverleners. En het helpt om snel het eigen leven weer op te pakken.”
Niet iedereen kan echter thuis revalideren na een ingreep of een opname. Maar door de expertise van drie organisaties te bundelen, kan de patiënt wel herstellen op de best mogelijke plek, zegt Nienke Kiers, specialist ouderengeneeskunde bij Revalidatiecentrum Boshof (Icare). Op de Spoedeisende hulp is nu al te zien wat dat betekent, vertelt ze. “Kwetsbare ouderen die op de spoed kwamen, werden vaak in het ziekenhuis opgenomen terwijl dat medisch gezien niet hoefde. Sinds een tijdje beoordelen we zo’n patiënt samen, waardoor die nu vaak meteen naar Anholt komt of naar ons.” Dat zorgt ervoor dat mensen sneller herstellen, zegt ook Koen Verburg, geriater in het WZA. “In een ziekenhuis lopen kwetsbare mensen het risico om hun zelfstandigheid te verliezen. Dus hoe eerder iemand begint met herstel of revalidatie, hoe minder functieverlies er zal zijn en hoe zelfstandiger iemand blijft.”
Samen in één pand
Op dit moment gaan patiënten voor medisch-specialistische revalidatie naar het WZA. Revalidatiecentrum Boshof en Anholt zijn gericht op de revalidatie van (kwetsbare) ouderen, de zogenoemde geriatrische revalidatiezorg. In het voorjaar hebben de drie organisaties al de intentie uitgesproken om samen een nieuw pand te bouwen op het terrein van het WZA. Het doel is om álle revalidatie- en herstelzorg voor de regio op één plek aan te bieden.
Hetzelfde toekomstbeeld
De drie bestuurders van Icare, Interzorg en het WZA hebben er alle vertrouwen in dat het ze lukt om hun plannen te realiseren. Dat vertrouwen is mede ontstaan doordat ze elkaar al jaren kennen en samenwerken in Samenzorg Netwerk (voorheen Samen Zorg Assen), zegt Hans Mulder. “We kijken alle drie op dezelfde manier naar de toekomst en onderkennen het belang van samenwerken.” Het lukt, zegt Peter van der Noord, “omdat we mensen bij elkaar hebben die zeggen: ‘Wij gaan voor de béste oplossing’. We denken niet vanuit onze eigen organisaties, maar kijken samen naar wat de inwoners van Drenthe nodig hebben.” We zijn ook niet bezig met het optuigen van een nieuwe organisatie, zegt Dennis van Achthoven. “Het gaat om de inhoud, om hoe we samen zorg en behandeling organiseren. De vorm volgt dan wel.”
Zorgverzekeraars
Mariska Veenstra is als zorginkoper vanuit Zilveren Kruis betrokken bij het transformatieplan. “Wat zo mooi is in dit project”, zegt ze, “is de bundeling van de expertises en de goede samenwerking tussen de verschillende partijen in de keten. De betrokken zorgaanbieders kijken hierbij over de muren van hun eigen organisatie heen naar wat er nodig is voor het herstel van de kwetsbare oudere. Naast professionele hulp en digitale zorg op afstand (zoals telemonitoring) ligt de regie bij de patiënt en zijn mantelzorger.” Namens VGZ en Zilveren Kruis wenst ze Icare, WZA en Interzorg Noord-Nederland “veel succes met de verdere uitwerking en implementatie van deze mooie samenwerking.”
Meer zorgtransformatieplannen
Tegelijk met Herstelgerichte zorg zijn in Drenthe nog een aantal transformatieplannen ingediend. Naast Hart voor Elkaar – dat onlangs werd goedgekeurd – gaat het om Medisch Generalistische Zorg en Palliatieve Zorg. Het zijn plannen die samen bijdragen aan een brede gezamenlijke gezondheidsbeweging die in Drenthe De Gezonde Marke wordt genoemd.