Naar hoofdinhoud Naar footer

Tamara Wustman nieuwe voorzitter medische staf WZA

Ze is jong, vrouw en internist. Niet het standaardprofiel dat past bij een voorzitter van het bestuur van de medische staf, zegt Tamara Wustman, die per 1 februari in functie is. Anders zijn dan men gewend is, betekent overigens niet dat ze alles ook meteen heel anders gaat doen. Wat ze wel wil, is “extra aandacht voor de menselijke toets”.

Wustman brengt graag wat “warmte en persoonlijkheid” in het bestuur van de medische staf. Dat past bij haar karakter. Het is ook de manier waarop ze met haar patiënten omgaat. Laagdrempelig en benaderbaar. Tijdens haar opleiding – en later, toen ze al werkte – voelde de afstand tussen bestuur en werkvloer soms wat groot, zegt ze. Zij vindt het juist belangrijk dat het bestuur dichtbij de medewerkers staat, dichtbij het héle ziekenhuis. Dat er niet alleen aandacht is voor de zakelijke kant, maar ook voor de menselijke. “Als bestuur moet je soms lastige besluiten nemen. Wil je mensen daar in meekrijgen, dan helpt het als ze zich gehoord en gezien voelen.” Ze is, zegt Wustman, altijd een beetje jaloers op Louis van Gaal. “Die schijnt van alle spelers te weten hoe hun vrouwen en kinderen heten en wanneer er weer een baby wordt geboren.” Een mooie eigenschap, vindt ze. En al gaat haar dat echt niet van alle medewerkers lukken, ze wil het op z’n minst een beetje proberen.

Vooruitgeschoven post

Dat Wustman een keer een bestuursfunctie wilde, wist ze al langer. “Ik werk hier nu ruim vier jaar als hematoloog en vind mijn werk en de patiëntencontacten fantastisch. Maar ik vind het ook heel interessant om af en toe even geen spreekuur te doen. Om dan op een andere manier naar het ziekenhuis te kunnen kijken.” Ze deed het al tijdens haar opleiding, toen ze als afgevaardigde in het bestuur zat van de Junior Nederlandse Vereniging voor Hematologie. “Ik heb dat altijd heel leuk gevonden.” Wustman wilde ook het liefst de voorzittersfunctie. Dat is de plek waar je het meest kunt bereiken, zegt ze. “Als voorzitter van het stafbestuur ben je een soort vooruitgeschoven post. Daardoor kun je samen met de raad van bestuur nadenken over de koers van het ziekenhuis. En over hoe je dat invult.”
De zittende bestuursleden hebben haar goed ontvangen, zegt ze. “Iedereen is ontzettend behulpzaam, warm en vriendelijk.”

Bijdragen aan bestaansrecht

Het ziekenhuis staat voor financieel uitdagende tijden, zegt Wustman. “We hebben te maken met stijgende kosten en met mooie bouwprojecten die nog afgerond moeten worden of op stapel staan. Ik wil er de komende drie jaar heel graag aan bijdragen dat die tot een goed einde komen. Dat we gewoon kunnen doen wat we in gedachten hebben. Ook draag ik er graag aan bij dat we het WZA – nog meer dan we nu al hebben – een onuitwisbare plek geven in de Drentse samenleving.” Ze vindt het belangrijk om het bestaansrecht van het WZA te verstevigen, zegt ze. Hoe? “We moeten vooral kijken welke zorg voor Drenthe het meest belangrijk is om hier te houden. Een grote spoedeisende hulp, die 24 uur open kan blijven en alles kan doen, is daarvoor heel belangrijk.” Ook vindt ze dat het WZA zichzelf af en toe best een beetje meer mag promoten. “Dat doen andere ziekenhuizen ook.” En, zegt ze, “we moeten investeren in al onze medewerkers. In hoe we ze gelukkig houden en bij het ziekenhuis betrokken. Want als collega’s hier graag werken en graag zijn, dan geeft dat ook onze patiënten een positieve ervaring.”

Vereniging medische staf

De medisch specialisten van het WZA zijn onder te verdelen in twee groepen. De ene groep is in loondienst van het WZA, de andere groep werkt als zelfstandig medisch specialist in het WZA. Samen vormen zij de vereniging medische staf. In het dagelijks bestuur van deze vereniging zitten vertegenwoordigers uit beide groepen. Wustman is voorzitter van dit dagelijks bestuur, dat we ook wel stafconvent noemen.