Naar hoofdinhoud Naar footer

Sneller zorg op juiste plek door uitbreiding Regionaal Transferpunt

Samen de zorg in de regio coördineren. Dat is wat Interzorg en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen al een tijdlang doen in het Regionaal Transferpunt. Eind oktober was er een feestelijk moment, toen ook Icare en Zorggroep Drenthe officieel aansloten. Met hun handtekening benadrukken de bestuurders van alle vier organisaties formeel het belang van samenwerking. Om ervoor te zorgen dat cliënten en patiënten de juiste zorg krijgen op het juiste moment.

Het Regionaal Transferpunt is ontstaan vanuit Samenzorg Netwerk, waarin zestien regionale partners zich samen inzetten voor een optimale kwaliteit van leven voor kwetsbare inwoners van Noord- en Midden-Drenthe. Het Regionaal Transferpunt is de plek waar de zorgvragen vanuit de regio samenkomen. Door nauwe samenwerking kunnen de collega’s van het WZA en van de drie VVT-organisaties deze vragen sneller oppakken.
In de praktijk betekent dit dat cliënten of patiënten sneller op de plek terecht komen die het best past bij hun zorgvraag. Een goed voorbeeld is de patiënt die binnenkomt op de Spoedeisende hulp, vertelt Petra Wind, leidinggevende van het Regionaal Transferpunt. “Vroeger werd die patiënt opgenomen in het ziekenhuis of ging weer naar huis. Onze samenwerking in het Regionaal Transferpunt maakt nu dat we op de Spoedeisende Hulp al kijken waar iemand het beste past. En dat kan ook een plek in een woonzorgcentrum of verpleeghuis zijn of thuis met inzet van wijkverpleging.”

De samenwerking zorgt voor een betere doorstroom in de hele keten, zegt Petra Wind. “Een van de dingen die we doen is tactisch capaciteitsmanagement. Samen kijken we steeds acht weken vooruit naar hoeveel cliënten of patiënten we verwachten en welke capaciteit er bij elk van de organisaties beschikbaar en nodig is. En doordat we realtime inzicht hebben in ieders capaciteit, weten we ook waar we een cliënt of patiënt kunnen plaatsen.”

Kennen en vertrouwen

“Dat wij aansluiten bij het Regionaal Transferpunt voelt heel natuurlijk, maar ook noodzakelijk om de toegankelijkheid van zorg in onze regio te garanderen”, zegt Gerben Krewinkel, bestuurder van Zorggroep Drenthe. Gia Wallinga, directeur-bestuurder van Icare, sluit zich daarbij aan. “Zorgcoördinatie in de regio is een van de doelen uit het Integraal Zorgakkoord (IZA). Dat wij er hier al zo ver mee zijn, komt vooral doordat we elkaar bijvoorbeeld vanuit Samenzorg Netwerk al goed kennen en vertrouwen. Samen zorgen we dat alle inwoners ook in de toekomst op onze zorg kunnen rekenen.”