Naar hoofdinhoud Naar footer

Samenzorg Netwerk: nieuwe naam, zelfde sterke samenwerking voor Drenthe

Samen Zorg Assen gaat vanaf nu verder als Samenzorg Netwerk. Een nieuwe naam, maar met dezelfde ambitie. De zestien partners van dit samenwerkingsverband blijven zich gezamenlijk inzetten voor een optimale kwaliteit van leven voor kwetsbare inwoners van Noord- en Midden-Drenthe. 

Door de vergrijzing neemt de vraag naar zorg toe. Tegelijk neemt het aantal mensen dat in de zorg werkt af. In 2018 hebben elf zorgorganisaties en gemeenten rond Assen daarom de handen al ineengeslagen. Samen wilden ze de ouderenzorg in de regio optimaal organiseren. In de afgelopen jaren heeft het samenwerkingsverband zich ontwikkeld. Zestien organisaties werken nu samen aan de (noodzakelijk) verandering van de zorg voor kwetsbare inwoners. Door samen de zorg goed en efficiënt te organiseren. Met steeds meer aandacht voor gezondheid en het voorkómen van zorg. Daarmee is het uitgegroeid tot een breed netwerk in Noord- en Midden-Drenthe. Hoog tijd dus voor die nieuwe naam, zegt netwerkcoördinator Tanje Zwanenburg.

Nachtzorg

Alhoewel de inwoners zeker betrokken worden bij de veranderingen, zullen de meeste mensen de naam Samenzorg Netwerk niet eens zo vaak horen, zegt Tanje Zwanenburg. “Dat hoeft ook niet. Ze gaan vooral iets merken van wat we dóen.” Als voorbeeld noemt ze de samenwerking in de acute nachtzorg. Een paar jaar geleden had elke thuiszorgorganisatie ’s nachts eigen verpleegkundigen met een auto klaar staan. Dat kan beter en efficiënter, dachten de verschillende partijen. “Nu coördineren we vanuit Samenzorg Netwerk de acute nachtzorg voor elf wijkverplegingsorganisaties, waarvan ook een aantal niet bij het netwerk is aangesloten. ’s Nachts staan drie verpleegkundigen paraat en een triageteam is achterwacht.” Samenzorg Netwerk ondersteunt daarnaast ook de huisartsenpost bij verpleegkundige taken in de thuissituatie.
“Voor de toekomst kijken we hoe we kunnen samenwerken met alle zorgverleners die in de nacht wakker zijn”, zegt Tanje Zwanenburg. “Want alleen door met de hele keten samen te werken, zorgen we ervoor dat we ook in de toekomst de zorg kunnen blijven geven die nodig is.” 

Kennis en ervaring delen

Samenzorg Netwerk is een goed voorbeeld van ‘domeinoverstijgende samenwerking’, zoals die is bedoeld in het Integraal Zorg Akkoord (IZA). Het past daarmee binnen de Drentse beweging van de ‘Gezonde Marke’, die zich vanuit het IZA inzet voor het bevorderen van gezondheid en welzijn van alle inwoners. De Gezonde Marke heeft daarvoor een werkagenda opgesteld met initiatieven en transformatieprogramma’s die daaraan bijdragen. “Wij werken vanuit ons netwerk mee aan de uitvoering van die werkagenda”, zegt Tanje. “Daarbij laten we de kracht zien van regionale samenwerking. Wij kennen elkaar, vertrouwen elkaar en beginnen gewoon. En onze goede voorbeelden delen we graag met andere regio’s, zodat we samen kwalitatief goede zorg toegankelijk houden.”

Partners Samenzorg Netwerk

De volgende organisaties zijn aangesloten bij Samenzorg Netwerk:

Accolade Zorg (ArendState), Altide, Dokter Drenthe, Derkshoes, gemeente Assen, gemeente Midden-Drenthe, GGZ Drenthe, Icare, Interzorg Noord-Nederland, UMCG Ambulancezorg, Van Boeijen, Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Zilveren Kruis, Zorgbelang Drenthe, Zorggroep Drenthe en Tintengroep.

Volg @samenzorg-Netwerk op LinkedIn