Patiënten WZA kiezen eigen menu: sneller herstel en minder verspilling
Patiënten van het WZA hebben sinds deze maand veel meer mogelijkheden om te kiezen wat en wanneer ze willen avondeten. Konden patiënt vroeger kiezen uit twee soorten avondeten, nu kunnen ze zelf hun eigen maaltijd samenstellen via een heuse menukaart. Naast de dagelijks wisselende dagspecials is er een ruime keuze uit verschillende soorten groenten, vlees, vis of vega en sauzen.
Voedingsassistent Ismail Ishag buigt zich met mevrouw Hutten-Ros over de menukaart. Mevrouw Hutten is vandaag opgenomen en zal in elk geval een nachtje moeten blijven. “Ik eet graag kalkoenfilet", zegt ze tegen Ismail. “Lekker, met aardappelpuree en worteltjes."
Sneller herstel
Goede voeding draagt bij aan een sneller herstel van de patiënt. Terwijl juist patiënten in het ziekenhuis vaak moeite met eten hebben. Ze voelen zich vaak niet fit, kunnen niet goed slikken of het smaakt ze niet. En soms mógen ze niet alles eten of drinken. Om ervoor te zorgen dat ze genoeg belangrijke voedingsstoffen en voldoende vocht binnenkrijgen, bespreken de voedingsassistenten de mogelijkheden met de patiënt. Ismail is al lange tijd voedingsassistent in het WZA en gaat nu volgens het nieuwe concept werken. “We kunnen op een smartphone per patiënt bekijken wat iemand mag hebben. En daar vullen we ook in wat een patiënt kiest en hoelaat die wil eten.”
Persoonlijk
“De keuze voor het eten wordt veel persoonlijker”, legt Lisanne Reijntjes, leidinggevende van de voedingsassistenten, uit. “Patiënten kunnen veel meer kiezen, dus het eten sluit veel meer aan bij wat ze thuis gewend zijn en bij hun smaak. Patiënten bij geriatrie, oncologie of neurologie hebben allemaal andere behoeftes en wensen. Daar kunnen we nu veel beter op aansluiten.” Kinderen in het Ouder en Kind-centrum kunnen ook kiezen voor pannenkoeken of poffertjes en wat vaker dan op andere afdelingen voor pasta bolognese.
Beetje meer of minder
Patiënten kunnen uit twee tijdsblokken kiezen: willen ze hun avondeten tussen vijf en half zes, of toch liever tussen half zes en zes? Mevrouw Hutten besluit dat ze haar maaltijd graag om 17.30 wil krijgen. Al lijkt het haar ongezellig als haar kamergenoten allemaal eerder gaan eten. “Misschien kan ik met mijn kamergenoten afspreken dat we tegelijk gaan eten.”
Ook kunnen ze aangeven of ze meer of minder trek hebben. Iedere patiënt krijgt zo een portiegrootte op maat. “Dat helpt bij het eten: Iemand die weinig trek heeft, ziet niet een grote hoeveelheid eten op z'n bord liggen die hem tegenstaat", legt Lisanne Reijntjes uit. “Een kleine portie opeten lukt vaak nog wel.” Ook een winst: er wordt minder eten verspild omdat het niet opgegeten wordt. Dat was in het oude concept 20%, nu werkt het WZA toe naar 5%.
Het ontbijt en de lunch blijven voorlopig voor alle patiënten nog hetzelfde. Patiënten kunnen dan kiezen vanuit de serveerwagen die bij hen op de kamer komt.
Voedingsbewust
Voedingsassistenten horen vaak zeggen: ‘Ik lig alleen maar op bed, ik heb niks nodig’. Dan leggen ze uit dat ziekzijn ook energie kost. “En hoe ouder je wordt, hoe sneller je je spierweefstel kwijtraakt als je te weinig of verkeerd eet. Daardoor kun je snel achteruitgaan.” De meeste patiënten weten wel het verschil tussen gezond en ongezond. Als een patiënt geen trek heeft, dan wordt hen aangeraden om in elk geval het vlees of het toetje op te eten, de eiwitrijke dingen.
Tevreden
Patiënten zijn doorgaans heel tevreden over het eten in het WZA. Uit onderzoek blijkt dat 97% van de patiënten grotendeels of geheel tevreden is. Die cijfers zijn gebaseerd op 2023 en het eerste halfjaar van 2024.
Mevrouw Hutten heeft al eerder ervaring opgedaan met eten in het WZA. “Prima eten", vindt ze. “Ik begrijp ook wel dat ze niet voor alle monden kunnen koken, als patiënt moet je je ook een beetje aanpassen.” Met het nieuwe concept is dat nog eenvoudiger geworden.