Naar hoofdinhoud Naar footer

Nieuw voor onze IBD-patiënten: thuis je ontlasting testen

Als je IBD hebt (de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa), moet je regelmatig je ontlasting laten testen. Je moet dan thuis wat ontlasting in een potje doen, dat breng je naar het ziekenhuis en dan krijg je ongeveer na 2 weken de uitslag. Voor de meestal jonge en nog werkende patiënten is dit onpraktisch en belastend.

Maartje Wassink (MDL-arts) en Marion van Waveren (Verpleegkundig specialist) dachten: dit kan anders!

Daarom zijn we, na enkele maanden voorbereiding, begin februari gestart met IBD-Connect.

Thuismeetprogramma IBD-Connect

IBD-Connect is een thuismeetprogramma dat de patiënt gebruikt via de Thuismeten-app van Luscii. In de app vult de patiënt een vragenlijst in over zijn klachten en de patiënt doet thuis zelf de ontlastingstest. De patiënt krijgt daarvoor speciale thuistesten mee van de poli MDL en kan daarmee thuis direct de uitslag van de test aflezen en doorgeven via de app. De combinatie van de uitslag en de klachten zegt iets over de situatie in de darmen.

Naast de vragenlijst en de ontlastingstest zit er in de app ook veel informatie, die interessant kan zijn voor patiënten met IBD. De patiënt kan zelf kiezen welke informatie relevant is en dit lezen op een zelfgekozen moment. Natuurlijk gebruiken we ook de BeterDichtbij-app voor deze patiënten. Als ze vragen hebben over hun ziekte, de gelezen informatie of hun behandeling, kunnen ze deze vragen stellen in het BeterDichtbij-gesprek met de poli MDL.

Ontlastingstest

De ontlastingstest lijkt een beetje op de COVID-zelftest die de afgelopen jaren werd gebruikt. Doordat de test direct af te lezen is, zit er geen vertraging meer in het proces. Vroeger zat er 2 weken tussen de test en de uitslag. In die 2 weken tijd veranderde de situatie in de darmen, waardoor je altijd achter de feiten aanliep. Op basis van de uitslag van de ontlastingstest en de ingevulde vragenlijst over de klachten krijgt de patiënt gerichte informatie en adviezen. Ook weten we nu sneller of er een opvlamming of ontsteking in de darmen zit en kan de behandeling sneller gestart of aangepast worden.

Monitoring en controle afspraken

Medisch Service Centrum Altide monitort de signalen die binnenkomen en zetten dit zo nodig door naar de poli MDL. Voor dit doorzetten gebruiken we BeterDichtbij-Collega. Dit is een systeem waarmee we tussen 2 zorgverleners beveiligd en gekoppeld in HIX over een patiënt kunnen overleggen. Wanneer er signalen binnenkomen dat er een opvlamming ontstaat of er om een andere reden zorg nodig is, kan de patiënt op korte termijn terecht op de poli MDL. Er worden voor de deelnemers van IBD-Connect geen vaste controle afspraken meer ingepland bij MDL-arts of verpleegkundig specialist. Alleen nog maar de juiste zorg op het juiste moment dus